İstenmesinin Üzerinden 2 Yıl Geçti

İstenmesinin Üzerinden 2 Yıl Geçti
15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün faili Fetullah Gülen'in ABD'den iadesinin istenmesinin üzerinden tam 2 yıl geçti.

15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün faili Fetullah Gülen'in ABD'den iadesinin istenmesinin üzerinden tam 2 yıl geçti. İade talebine rağmen ABD somut adım atmadı.

15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün ardından Adalet Bakanlığı 19 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ'nün iadesine ilişkin ilk iade dosyasını ABD'ye gönderdi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ'ın Adalet Bakanı olduğu dönemde gönderilen ilk iade dosyasının üzerinden 2 yıl geçti.

MAHKEMEYE BİLE GÖNDERİLMEDİ

19 Temmuz 2016 tarihinde gönderilen ilk iade dosyasının ardından ABD'ye FETÖ'nün İyi adresine ilişkin olarak yedi ayrı iade dosyası gönderildi. ABD Adalet Bakanlığı ise FETÖ'nün iadesine yönelik olarak gönderilen bu dosyaları yargı mercileri ne göndermek yerine Adalet Bakanlığı'nın arşivlerinde tutmayı tercih etti. FETÖ'nün iadesine yönelik olarak gönderilen 85 koli dosyayı iade dosyalarını görüşecek olan ABD yetkili mahkemelerine intikal ettirmedi.

FETÖ'nün iadesi konusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Obama hem de Trump ile yaptığı görüşmelerin en önemli gündem maddesi oldu. Adalet Bakanı olduğu dönemde Bekir Bozdağ iki defa ABD'ye giderek ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ve Jeff Sessions ile ayrı ayrı görüşmeler yaptı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanı Jeff Sessions ile telefonla görüşerek Gülen'in iadesini talep etti.

Kaynak:IHA