İtfaiye Kontrol Mühendisi Tavukçu: Doğalgaz kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

İtfaiye Kontrol Mühendisi Tavukçu: Doğalgaz kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
Rize Belediyesi İtfaiye Kontrol Mühendisi Mehmet Tavukçu, evlerde özellikle mutfaklarda yer alan doğal gaz havalandırma menfezinin bezle yada gazete kağıdıyla kapatılmasının tehlikeli sonuçlar doğuracağını kaydetti.

Rize Belediyesi İtfaiye Kontrol Mühendisi Mehmet Tavukçu, kış aylarının yaklaşması ve havaların serinlemeye başlamasıyla doğal gaz kullanımının artması nedeniyle doğal gaz kullanımında dikkat edilmesi hususlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Tavukçu, doğal gazın çok güvenilir gazlardan biri olmasına rağmen son zamanlarda doğal gaz kaynaklı bazı üzücü olayların yaşandığını, İstanbul ve Ankara’da meydana gelen doğal gaz patlamalarında yaralanan ve hayatını kaybedenlerin olduğunu belirterek, doğal gaz kullanılan evlerde bazı hususlara dikkat etmekte fayda olduğunu söyledi.

Özellikle mutfaklarda bulunan doğal gaz havalandırma menfezlerinin soğuk gelmesin diye bezle ya da gazete kağıdıyla kapatılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağına vurgu yapan Tavukçu, “Doğal gaz zehirli olmayan ama ortamdan oksijeni uzaklaştırdığı için boğucu özelliği olan bir gazdır. Renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır. Gaz kaçağı durumunda burası önemli havadan hafif olduğu için yukarı tavana doğru hareket eder. Doğal gaz kaçak durumunda kokusu olmadığı için içerisine genelde çürük sarımsak kokusu katarlar. Böyle bir koku aldığınız zaman kesinlikle hiçbir kıvılcım çıkartacak hareket yapmıyorsunuz (Elektrik düğmelerine dokunma aç kapa, televizyonun fişini çekme, sigara yakmak, çakmak çakma vb) Tek yapmamız gereken iş pencereleri açmak ve doğalgaz ihbarında bulunmak için 187’yi aramak olacaktır.

Evlerimizde özellikle mutfaklarda doğal gaz havalandırma menfezi var. Bu menfez açık kaldığı sürece gaz kaçağı bile olsa tehlikeli durum oluşturmaz menfezden dışarıya çıkıp gider. İnsanımızın en çok yaptığı hatalardan biri bu menfezi özellikle kışın soğuk gelmesin diye bezle, gazete kağıdıyla vb kapatmak oluyor. Bu hatayı kesinlikle yapmıyoruz yapanları da uyarıyoruz.

Doğal gaz kombi patlama haberleri de çıkıyor haberlerde, Kombilerde patlama ihtimali yok denecek kadar düşüktür. Kombilerinizin bakımını düzenli yaparsanız hiçbir sorun olmaz. Burada kombi patlama olayı değil de bağlantı aparatlarından ortama kaçan gaz bir kıvılcım bulduğunda patlıyor.

Özetle mutfaklarımızdaki havalandırma menfezi sürekli açık kalmalı, evlerinizi sık sık havalandırma yaparsanız doğal gaz size zarar vermez.” Diye konuştu.

Kaynak:ELİF BEYHAN AKGÜN

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum