İthal araca sıkı denetim uygulaması geldi

İthal araca sıkı denetim uygulaması geldi
Avrupa Birliği ülkeleri dışında Türkiye’ye getirilen yabancı araçlara sıkı denetim geldi.

Çin, Hindistan ve İran otomotiv firmalarının hedef pazar seçtiği Türkiye, düşük standartlı otomobil, kamyon ve otobüs başta olmak üzere her türlü kara taşıtının ülkeye girişine kapsamlı denetim getirdi. Yürürlüğe giren yeni denetim sistemine göre Türkiye’ye getirilecek araçlar üretildikleri ülkede, üretim bandından itibaren seri bir denetime tabi tutulacak. Denetim kapsamında firmaların bilanço ve geriye dönük performanslarıyla ileriye dönük hedefleri de masaya yatırılacak. 

AB ÜLKELERİ HARİÇ 

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde tip onay yönetmeliğinde sessiz sedasız kritik bir değişikliğe gitti. Yeni yönetmeliğe göre Türkiye’ye AB dışındaki ülkelerden ithal edilecek kara taşıtlara “yerinde denetim” modeli uygulanacak. AB ülkelerinin bilindik markalı kara taşıtlarının ithalinde ise yine onaylı belgeler üzerinden denetim uygulaması devam edecek. Yönetmelikle birlikte, AB dışındaki ülkelerden Türkiye’ye araç ithal etmek için başvuru yapılması halinde sıkı bir denetim prosedürü uygulanacak. 

Buna göre, daha önce AB onaylı bir denetim şirketinden alınmış onay yazısıyla yurda ithal otomobil getiren otomotiv firmaları, yeni sistemle birlikte bu yazı dışında fabrikalarını Sanayi Bakanlığı’nın müfettişlerine açmak zorunda kalacak. Sanayi Bakanlığı, Türkiye’ye ithal edilecek araçları güvenlik, sağlamlık ve benzeri teknik detayları üzerinden denetime tabi tutacak. Bu denetim sırasında otomobil, otobüs ya da kamyon gibi kara taşıtının her bir parçası ayrı ayrı testten geçirilecek. 

FİRMA GÜVENİLİR Mİ? 

Kara taşıtının bu testlerden başarıyla geçmesi o otomotiv firmasının ürettiği taşıtların Türkiye’ye girişi için yeterli olmayacak. Ürünle birlikte firmanın kendisi de incelenecek. Bu kapsamda firmanın üretim kapasitesi, mali bilançoları, geçmişe dönük üretim durumu ve geleceğe ilişkin hedefleri tek tek incelenecek. İthaline izin verilen araçlar gümrükte yeni bir teste tabi tutulacak. Bütün bu aşamalardan sonra tüketiciye ulaşan araçlar, periyodik zamanlarla iç piyasadan alınıp dayanıklılık ve kalite testlerinden geçirilecek. 

Türkiye araç çöplüğü olmasın Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, bu değişiklikten önce mevcut yasalar çerçevesinde yerindelik denetimi yapılmadan yakın ve uzak doğu ülkelerinden çok sayıda ithal aracın Türkiye’ye getirildiğini belirterek, “Amacımız Türkiye’yi araç çöplüğü olmaktan kurtarmak. Firmaları dünyanın herhangi bir yerinde kullanılmayan güvenilirliği kanıtlanmamış otobüs, kamyon ya da otomobillerini Türkiye’ye getirmesini önlemek için değişikliğe gittik” dediler.