İthal Çaya Yasal Sınırlama

İthal Çaya Yasal Sınırlama
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, ithal çayda gözetim uygulamasına geçişin yürürlüğe girdiğini ve kalitesiz, ucuz ve sağlıksız çayların ülkeye girişinin engelleneceğini söyledi

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, kalitesiz ve sağlıksız ithal çayın Türkiye'ye girişini önlemek için Ekonomi Bakanlığı'nın 16 Mart 2013 tarihli 28589 sayılı kararının Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girdiğini söyledi.

Karal konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye'ye giren yabancı menşeili çayları kontrol altına almak ve bu çayların kalite açısından denetlemesini sağlamak için Ekonomi Bakanlığımızın yaptığı çalışma neticelendi. 16 Mart 2013 tarihli 28589 sayılı genelge ile 2,5 doların altında beyan edilen dökme çaylar ve 4,55 doların altında beyan edilen paketli çayların ithalatının yapılabilmesi için Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden "gözetim belgesi" alınması zorunlu hale getirildi. Gözetim belgesi almadan ithalatı yapılan en ucuz maliyetli çay 6-7 dolar civarında olacak.

Gözetim uygulamasına geçilmesi ile birlikte daha önce yürürlükte olan referans fiyat uygulamasının tüm olumsuzluklarının ortadan kaldırmakta, ucuz ve sağlıksız çayların ülkemize girişi de engelleneceğinin altını çizen Karal; bu uygulama ile üretici rekabet açısından tüketici ise sağlık açısından korunmuş olacak ifadelerini kullandı.