Japonya'da 54 yıllık iktidar devrildi

Japonya'da 54 yıllık iktidar devrildi
54 yıldır iktidarını sürdüren Liberal Demokrat Parti sonunda seçimi kaybediyor...

Japonya'nın müstakbel başbakanı Yukio Hatoyama, Japon Demokrat Partisi'nin (JDP) bugün yapılan genel seçimi kazanacağının ortaya çıkmasının ardından, küçük partilerle bir koalisyon hükümeti kurmayı istediğini söyledi.

Hatoyama, yaptığı açıklamada, hükümeti kurma görevinin partisine verilmesi durumunda Sosyal Demokratik Parti ve Yeni Halk Partisi ile koalisyon oluşturmayı istediğini ifade etti.

Hatoyama, küçük partilerle koalisyon kurma talebini daha önce de gündeme getirdiğini hatırlatarak, söylediğinin arkasında olduğunu bildirdi.

Bu arada 54 yıldır iktidarını sürdüren Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) Genel Sekreteri Hiroyuki Hosoda, parlamento seçimlerindeki başarısızlık üzerine kendisi ve partinin diğer üst yöneticilerinin istifa etmeyi planladıklarını söyledi.

Hosoda, partisinin üst düzey yönetiminde bulunan kendisi ve iki arkadaşının, LDP lideri ve Başbakan Taro Aso'ya istifalarını sunmayı planladıklarını kaydetti.

Japon özel televizyonu Asahi, sandık çıkışı anketlerine göre genel seçimde muhalefetteki JDP'nin tarihi farkla önde olduğunu duyurmuştu.

Asahi'nin anketlerine göre JDP, parlamentonun 480 üyeli alt meclisinde 315 milletvekili kazanıyor, tarihinin en ağır yenilgisine uğraması beklenen LDP'nin ise 300 olan milletvekili sayısı 100'e düşüyor. LDP'nin ortağı Yeni Komeito Partisi ise 23 sandalye kazanabiliyor.

JDP'nin alt mecliste 115 sandalyesi bulunuyordu.

Japonya'da seçimin resmi sonucunun TSİ 22.00'ye kadar belli olması bekleniyor.