Kabil'de helikopter düştü: 12 Şehit! - VİDEO

Kabil'de helikopter düştü: 12 Şehit! - VİDEO
Askerleri taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 Türk askeri şehit oldu. Olayda 4 Afgan sivil de hayatını kaybetti. Genelkurmay'dan ve Dışişleri'nden olaya ilişkin ilk açıklamalar yapıldı...

Reuters Ajansına konuşan yerel yetkililer kazanın teknik arıza nedeniyle meydana geldiğini ve helikopterin Begram bölgesinde bir eve çarptığını açıkladı.

13:40 - CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN HELİKOPTER KAZASI AÇIKLAMASI

Kabil'de gerçekleşen ve 12 Türk askerinin şehit olmasıyla sonuçlanan helikopter kazasına ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül olaydan dolayı üzgün olduğunu ifade ederek "12 Askerimizin şehit olmasından derin üzüntü duydum. Milletçe acımız büyüktür" dedi.

Gül sözlerine devam ederken olayın Afgan halkıyla Türk halkı arasında bir olaya neden olmayacağını belirterek "Türkiye dost ve kardeş Afgan halkına destek vermeye devam edecektir. Olaydan dolayı gerginlik yaşanmayacaktır" dedi.

12:12: ISAF'dan yapılan açıklamada; Kazanın nedeni araştırılıyor, olay anında bölgede askeri bir hareketlilik yoktu' denildi.

11:31 - DAVUTOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Cuma namazına gitmek üzere Dışişleri Konutu'ndan ayrılanDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı.


Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Acil iniş talebi sırasında düştü bilgisi var.. Pilotumuz o binaya çarpmamak için büyük gayret sarfetmiş görülüyor. Teknik bir nedenden dolay meydana gelen bir kaza. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Çok büyük bir acı.

afganistanda-12-turk-askeri-sehit!-2.jpg

Genelkurmay Başkanlığımızla koordineli şekilde çalışıyoruz.

Sabah saatlerinde düşen ve 12 askeri personelimizin şehit olduğu helikopter kazasına değinen Bakan Davutoğlu 'Sabah hemen görüştük. 12 Askeri personelimizi malesef kaybettik, acımız büyüktür. Bütün TSK mensuplarımıza da başsağlığı taziyelerimi sunuyorum. Kazanın oluş nedeni ile ilgili çalışmalar sürüyor. Askeri personelimizle ilgili bilgiler de Genelkurmay Başkanlığımızca bildirilecek. Nihai değerlendirme yapılacak muhakkak. Düştüğü mahal itibari ile bir evin üzerine düştü. Kabil'in biliyorsunuz bütün komutası TSK'dadır. Bu çok büyük bir acıdır, Allah rahmet eylesin' dedi.

11:04 - Genelkurmay'dan yapılan açıklamada; 12 askerimiz şehit oldu, aralarında 2 Binbaşı ve 1 Üsteğmen var' denildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Afganistan'da bir Türk helikopterinin düştüğünü, 12 Türk askerin şehit olduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın yazılı açıklamasında, NATO'nun Afganistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) çerçevesinde Türkiye'nin komuta ettiği Kabil Bölge Komutanlığı emrindeki Sikorsky tipi helikopterin bugün yerel saatle 10.25'te kaza kırım geçirdiği belirtildi.

Açıklamada, ''Helikopterde bulunan 12 askeri personelimiz şehit olmuştur. Olayın meydana geliş nedeni kaza kırım heyeti incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacaktır. Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, silah arkadaşlarına, şehitlerimizin kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz'' ifadeleri kullanıldı.

afganistanda-12-turk-askeri-sehit!-1.jpg

afganistanda-12-turk-askeri-sehit!-4.jpg

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan'ın Kabil kentinde bir Türk helikopterinin düşmesiyle ilgili, ''Kesin teyit edilmiş rakamlar ve herhangi bir kayıtla ilgili hususlar konusunda kesin bir teyit söz konusu değil'' dedi.

Bakan Davutoğlu, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Afganistan'da bir Türk helikopterinin düşmesiyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Biraz önce Kabil büyükelçimizle görüştüm. Maalesef bir helikopterimiz düştü. Ancak kesin teyit edilmiş rakamlar ve herhangi bir kayıtla ilgili hususlar konusunda kesin bir teyit söz konusu değil. Kabil bölge komutanımız olay mahalline intikal etti, büyükelçimiz de orada. Tablo netleşince açıklama yapacağız.''

Davutoğlu, Suriye'de kaybolan Türk gazetecilerle ilgili soruya da, ''O konuyu da çok yakından takip ediyoruz'' diye yanıt verdi.

Reuters'dan yapılan açıklamada; Afganistan Kabil yakınlarında Türk askerlerini taşıyan helikopter düştü, helikopterin düşmesi sonucu 8 asker şehit oldu.

afganistanda-12-turk-askeri-sehit!3.jpg

afganistanda-12-turk-askeri-sehit!-5.jpg

Afgan polisinden yapılan açıklamada; Türk askerlerini taşıyan helikopterin bir eve düştüğü şehit düşen 8 Türk askeri dahil toplam 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.