Kaçak Çay, Çaykur'da Ne Olacak

Kaçak Çay, Çaykur'da Ne Olacak
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın Rize Günleri'nde söylediği, 'yakalanan kaçak çayların Çaykur'a verilmesi' ifadesi ne anlama geliyor?

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın 25–28 Şubat günlerinde Ankara’da düzenlenen ‘Rize Günleri’ etkinliklerinin açılışında yaptığı konuşmada, bundan böyle yakalanacak kaçak çayların Çaykur’a verileceği yönündeki ifadeleri, AK Parti Rize Milletvekili aday adayı Davut Birben’e soruldu.

Pazar’da AK Parti ilçe teşkilatlarıyla biraraya gelen Birben, kaçak çayların Çaykur’a ne amaçla verileceği, Türk çayı ile harmanlanıp harmanlanmayacağı yönündeki sorular üzerine yaptığı açıklamada, “Bu çayların harmanlanması ya da piyasaya satış amaçlı sürülmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Buradaki tek amaç kaçak çayların kanun gereği ihale edilerek satılmasının önünü kesmeye yönelik bir manevradır. Yurda bir şekilde sokulan ve yakalanan bu kaçak çaylar, kanun gereği ihale edilerek en uygun teklifi veren firmaya satılıyordu. Böylece kaçak çaylar resmiyet kazanıyor ve yasal olarak satışa sunulabiliyordu. Bu yeni düzenlemeyle kaçak çaylar Çaykur’a verileceğinden, doğal olarak Çaykur tarafından da imha edilecek ve böylece piyasaya sürülmesi engellenmiş olacak.” dedi.

Yurda giriş çıkış yapan herkesin yasal olarak yanında diğer gıda ürünlerinde olduğu gibi, 5 kilograma kadar kuru çay da getirebildiğine dikkat çeken Birben, “Kötü niyetli kişiler sınır bölgelerinde çeşitli organizasyonlar yaparak, giriş çıkış yapan kişilerin üzerinden 5’er kilo çay göstererek, kendilerine göre yasal yollarla yurda çok miktarda kuru çay sokmakta, sonra da bunları iç piyasada değerlendirmekteydiler. Hükümetimiz tarafından yasalar çerçevesinde gerekli engelleme ve takibatlar yapılarak tespitlerimizi gerçekleştirdik. Neticede yasal olmayan yollarla yurda sokulan ve bu şekilde ele geçirilen çaylar da Çaykur’a verilecek ve Çaykur tarafından da imha edilecek.” diye konuştu.