Kaçak Çay İmha edilmeli

Kaçak Çay İmha edilmeli
Rize Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, yasa dışı yollarla yurda sokulmaya çalışılırken yakalanan kaçak çayların, geldiği ülkeye iade edilmesi veya imha edilmesi gerektiğini bildirdi.

Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın gümrük kapılarında çayla ilgili hassasiyeti üst düzeye çıkarmak için çalışma yürüttüğünü belirterek, şöyle devam etti:

''Kaçak çayın bölge ve ülke ekonomisine ne denli kayıplar yaşattığını en iyi bilenlerin başında hemşehrimiz olması nedeniyle sayın bakanımız Hayati Yazıcı gelmektedir. Kendisiyle yaptığımız görüşmelerde, gümrüklerde kaçak çay konusuna daha fazla hassasiyet gösterilmesini istedik. Kendisi bu toprakların insanı olarak konuya çok duyarlı yaklaşmaktadır.''

Yakalanan kaçak çayın Gümrük Müsteşarlığına bağlı Tasfiye İşleri Döner Sermaye Genel Müdürlüğü'nce ihale edilerek satıldığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti. 

''Böylece kaçak çayın iç piyasaya girmesi son derece yanlıştır. Yakalanan kaçak çayların ihale edilerek satılması, bir anlamda kaçağa meşruiyet kazandırmaktadır. A firmasının yakalanan kaçak çayını yine aynı kişilere ait B firması satın almaktadır. Kaçak olan çay bu şekilde meşruiyet kazanmaktadır ki, bu durum bir yandan kaçakçılıkla mücadele ederken, öbür taraftan kaçağı teşvik etmek anlamına geliyor. Yasa dışı yollarla yurda sokulmaya çalışılırken yakalanan kaçak çay, geldiği ülkeye iade edilmeli veya imha edilmeli.''

Erdoğan, geçimini çaydan sağlayan Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki 1 milyonu aşkın insan adına Rize Ticaret Borsası olarak, kaçak çayla mücadele konusunda tüm gayretlerini göstermeye devam edeceklerini belirtti.