Kaçkarlar'a Kuş Bakışı

Kaçkarlar'a Kuş Bakışı
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile Kaçkar Dağcılık ve Rafting Spor Kulübü (KDRK) tarafından geliştirilen bir proje ile Kaçkar Dağları havadan fotoğraflandı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, 2011 yılı Turizm Destekleme Programı kapsamında KDRK tarafından hazırlanan "Doğu Karadeniz Outdoor Turizm Rehberi" için Rize'nin Kaçkar Dağı ve etekleri helikopterle havadan adım adım fotoğraflandı. Proje Koordinatörü Köksal Hapeloğlu, KDRK Kulübü Başkanı Mehmet Emin Ayhan, KDRK Yöneticisi Asım Haberal, Dağcı ve Doğa Fotoğrafçısı Hasan Önder'in katıldığı helikopter turu İHA tarafından da görüntülendi.

gokturk-firat.jpg

Trabzon'un turizm merkezi Uzungöl'den havalanan helikopter havada 120 dakika kaldı ve 4 bin 200 rakıma kadar yükseldi. Rize'de ilk kez gerçekleştirilen çalışmayla Kaçkar Dağları ve çevresi havadan ilk kez görüntülenmiş oldu. Hava çalışmasında Türkiye'deki önemli buzullardan biri olan Kaçkar Buzulları'nın büyük oranda eridiği de gözlendi. Çalışma kapsamında tüm vadiler, yaylalar, göller, geçiş yolları, tırmanış parkurları fotoğraflandı. Dört fotoğrafçı tarafından dört bine yakın fotoğraf çekildi.

kackar-1.jpg

Konuyla ilgili açıklama yapan Proje Koordinatörü Köksal Hapeloğlu, "Rehber 20 bin adet Türkçe ve İngilizce bastırılacak. Ayrıca, rehber internet üzerinden 10 farklı dilde hizmete sunulacak. Bugüne kadar Rize'de böyle bir çalışma yapılmamıştı. Bu çalışmanın Rize'nin tanıtımına ve turizmine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

KDRK Kulübü Başkanı Mehmet Emin Ayhan, Kaçkar Buzulları'ndaki hızlı erime ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları söyledi: "Kaçkar Buzulları'ndaki hızlı erimeyi havadan da tespit ederek görüntüledik. Bu yıl çok az kar yağdı. Bu erimeyi hızlandırdı. Bu buzulların dünyanın var olduğu günden bu yana burada olduğunu düşünüyoruz. Bu hızlı erime bizi endişelendiriyor. Eğer mevsimler bu şekilde giderse ve küresel ısınma artarsa bu erime daha da hızlanacaktır."
Kaçkar Dağı 3 bin 937 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek dördüncü dağı olarak kabul ediliyor.