Kaçkarlar’da Heliski heyecanı bugün başladı

Kaçkarlar’da Heliski heyecanı bugün başladı
Dünyadaki en pahalı, elit ve tehlikeli spor dalları arasında gösterilen ’Helikayak’ dünyaca bilinen adı ile ’Heliski’ heyecanı bugün Rize'ye gelen ilk sporcu grubu ile başladı.

Doğa harikası yaylaları ve faaliyet imkanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelen Kaçkar Dağları, helikopterli kayak olarak bilinen heliski tutkunlarını ağırlamaya başladı.

Kaçkar Dağları'nda 16 yıldır yaşanan Heliski heyecanının bu yıl 15 Ocak’ta başlaması planlanıyordu. Heliski heyecanı yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle bugün Rize'ye gelen 19 kişilik ilk kafilenin yaptığı uçuşla rötarlı olarak başladı. 10 hafta sürmesi ve 300'e yakın sporcunun katılması planlanan etkinliğin ilk gününde Kaçkarlar'ın zirvelerine havalanan helikopterle sporcular, kaymanın tadını doyasıya yaşadı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin Ayder Yaylası'na gelerek helikopterle daha önceden belirlenmiş, hiç kayılmamış kayak parkurlarının zirvelerine helikopterle bırakılan kayakçılar parkur bitiminde yine helikopterle alınarak yeniden zirvelere bırakılıyor.

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen heliski sporu için Rize Valiliği İl Sportif Turizm Kurulu, bu yıl Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketine lisans verdi.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Haşimoğlu ve koordinatör Therry Gasser, görevlilerle helikopterlerin bağlantı kuracağı işaretleme ve verici noktalarını yerleştirdi.

Bölgede teknik çalışmalarını tamamlayan firma, iki helikopterle faaliyetlerine başladı.

Bölgeye İsviçre ve Fransa'dan gelen 16 kişilik sporcu kafilesinin katıldığı ilk faaliyet, havanın kapalı olması nedeniyle kısa sürdü.

Bölgede 9 yıldır pilot ve kayak rehberi olarak görev yapan Roland Brunner, Kaçkar Dağları'nın kar kalitesinden ötürü sporcuların en çok tercih ettiği yerler arasında olduğunu söyledi.

Dünyada birçok bölgede pilot olarak uçtuğunu ve sporculara rehberlik yaptığını belirten Brunner, "Buraya benzer kar kalitesi Kanada'da var ama Avrupa'ya uzak olduğu için sporcular tercih etmiyor. Kaçkarlar bu anlamda son derece iyi kar kalitesine sahip. İsviçre'nin ise parkuru çok kısa. İsviçre'de sporcular günde sadece iki veya üç pist kayabiliyorlar. Burada günde en az 10-15 kez kayma imkanları oluyor." diye konuştu.

Kayak rehberi Thimmy Schwery ise Kaçkarların Avrupalı sporcuların ilk tercihi olduğunu ifade etti.

Kendisinin beşinci kez Türkiye'ye geldiğini aktaran Schwery, "Çok keyif alarak geliyoruz. Bu sezon son derece dolu. Sporcular çok iyi imkanlarda kayak yapıyor. İyi kar kalınlığı var. Yeni yağacak karla çok uzun bir sezon olacak." şeklinde konuştu.

Güvenlik had safhada

Helikayak, dışarıdan görülenin aksine ciddi bir güvenlik ve izin süreci gerektiriyor. Türkiye'de bu sporun yapılabilmesi için organizasyon firmaları Rize ve Artvin Valilikleri, Genel Kurmay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden gerekli birçok izni almak zorunda. Uçuşlar öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş rotaları belirlenip izinler veriliyor. Etkinlikle görev alacak pilotlar özel eğitimlerden geçiriliyor. Sporculara ise yerleşim dışında hayatta kalma, kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor. Sporcular parkurda kendi aralarında iletişim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatılıyor. Sporcular ayrıca çığ risklerine karşı sırtlarında airbag çantaları ile kayıyorlar.

kackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-1.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-2.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-3.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-4.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-5.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-6.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-7.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-8.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-9.jpgkackar-daglarinda-heliski-heyecani-basladi-10.jpgkackarlarda-heliski-heyecani-bugun-basladi-1.jpgkackarlarda-heliski-heyecani-bugun-basladi-2.jpgkackarlarda-heliski-heyecani-bugun-basladi-3.jpgkackarlarda-heliski-heyecani-bugun-basladi-4.jpgkackarlarda-heliski-heyecani-bugun-basladi-5.jpg