Kadına özel mahkeme geliyor

Kadına özel mahkeme geliyor
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu, İrlanda’ya gitti ve bu ülkede bulunan ‘’Kadın davalarına bakacak özel mahkemelerin benzerlerinin Türkiye’de de kurulmasını’’ önerdi.

İspanya’daki incelemeleri sonrası ‘’Eşini döven kocaya elektronik kelepçe’’ öneren TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu, İrlanda’ya da gitti. Bu ülkedeki ‘’Kadın mahkemelerin benzerlerinin Türkiye’de de kurulmasını’’ öneren komisyon başkanı Güldal Akşit ve üyeler, İrlanda’da 12 yıldır faaliyette bulunan mahkemeleri inceledi.

Temaslar sonrası hazırlanan raporda, İrlanda’daki özel kadın mahkemelerinin 1998 yılında kurulduğu belirtilerek, bu mahkemelerin ‘’Toplumsal cinsiyet, medeni durum, aile statüsü, cinsel tercih, din ve yaş, engelli olma hali, ırk ya da göçebelikten kaynaklanan ayrımcılıkla ilgili’’ davalara baktığı vurgulandı. Bu mahkemeler ayrıca işe alma, emeklilik ve mülkiyet hakları ile eğitim ve yerleşim ya da konaklama hakkı konusundaki ayrımcılıkla ilgili şikayetleri de inceliyor. Mahkeme aldığı tüm kararları da web sitesinde yayınlayarak, benzer nitelikli durumla karşılaşanlara yol gösteriyor.

TOPLUMSAL CİNSİYET DAVALARI

AK Parti milletvekilleri Güldal Akşit ve Öznur Çalık, DSP milletvekili Jale Ağırbaş, CHP milletvekili Canan Arıtman ile MHP milletvekili Şenıol Bal’dan oluşan komisyon üyelerinin İrlanda temasları sonucu hazırlanan raporda benzer mahkemelerin Türkiye’de de hayata geçirilmesi konunda şu önerilerde bulunuldu: ‘’ Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı davaları ele alınıp uzlaşma yöntemi ile sonuçlandırılabileceği türde bir yasal mekanizma, Türkiye’de adalete erişimi sınırlı olan kadınlar için faydalı olacaktır. İrlanda Eşitlik Mahkemesinin uygulamaları arasında yer alan, dava kararlarının gelişmiş bir web sitesinde yayınlanması da, ne tür davaların şikayet unsuru olduğu bilgisine erişebilmeyi sağlayacaktır’’