Kadınlar 2.160 Gün Daha Erken Emekli Olabilecek

Kadınlar 2.160 Gün Daha Erken Emekli Olabilecek
SSK sigortalısı kadınların yanında Bağ-Kur ve memur iken doğum nedeniyle ayrılıp bir daha memuriyete dönmeyen kadın sigortalılara da doğum borçlanma hakkı tanındı.

6552 sayılı Torba kanunla çalışanlar arasında eşitlik sağlamak amacıyla SSK sigortalısı kadınların yanında Bağ-Kur ve Memur iken doğum nedeniyle ayrılıp bir daha memuriyete dönmeyen kadın sigortalılara doğum borçlanma hakkı tanındı. Borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e, doğum borçlanmasının üst sınırı da 4 yıldan 6 yıla çıkarıldı. Sigortalılık süresi ve yaşını tamamlayan ancak günü eksik olan kadın sigortalılara her bir çocuk için 720 gün, 3 çocuk için ise toplam 2160 gün borçlanma yoluyla hizmet alma ve erken emekli olma imkânı sağlandı.

Çalışanların hayali emekli olarak, bir yandan maaşını almak, diğer yandan da hobileriyle uğraşmaktır. Çalışma hayatının yorucu temposundan ancak emeklilik hayali kurarak uzaklaşılabilir. Çalışan bazı kesimlere torba Yasa kapsamında erken emeklilik fırsatı sunuldu. Emeklilik şartlarını yerine getirmeye uğraşan çalışanlardan erkeklere askerlik, kadınlara ise doğum borçlanması yoluyla kolaylıklar sunuldu.  Eylül ayında hayata geçen torba yasa ile erken emeklilik fırsatı gelen kesimlerden birisi de çalışan anneler. Torba yasayla doğum borçlanmasının kapsamı genişletildi. Torba yasa sadece kamu borçlarına af ve yapılandırma fırsatı getirmedi. Bunların yanında çalışan annelere de erken emeklilik şansı tanıdı. Yeni Torba Yasa ile 3 çocuk borçlanma yapan kadınlar, 2.160 gün kazanarak, 6 yıl erken emekli olabilecek.

2.160 gün daha erken emeklilik

Torba yasanın yürürlüğe girmesiyle birçok kadına erken emeklilik için gün doğdu. Bu fırsattan yararlanmak isteyen annelere de önemli bir imkân getirildi. Aslında anneler için erken emeklilik imkânı daha önce de vardı, ama Torba Yasa ile kapsamı genişletildi. Sigortalı olduktan sonra doğum yapan anneler 3 çocuğa kadar borçlanarak 2160 gün yani 6 yıl prim günü kazanma hakkı sunuldu. Daha önce 2 çocuk olan borçlanma hakkı, 3 çocuğa çıkarılmış oldu. Üstelik bu hak sadece SSK’lılara tanınıyorken, Bağ-Kur’lu ve memur kadınlara da Torba Yasa ile doğum borçlanması hakkı tanınmış oldu.

Doğum borçlanması yapmak için çalışma hayatı içinde, sigortalı iken doğum yapmış olmak gerekiyor. Bu durumda hamilelik esnasında prim ödenmiş ve çocuğun hayatta olması gerekiyor. Torba yasa ile her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı getirildi. Bu hak üç çocuk için de sunuldu. Prim eksiği bulunan kadınlar eksik günler kadarını borçlanarak bu süreleri beklemeden emeklilik hesabına katabiliyor. Yaş ve yılını tamamlayan bir anne, 2160 gün prim eksiği olduğunda 3 doğum da yapmışsa bu sürenin tamamını borçlanarak 6 yıl beklemeden emekli olabilir. Normal şartlarda 6 yıl daha çalışıp bu primleri ödendikten sonra emekli olabilirdi. Ancak torba yasa ile sağlanan kolaylıkla 6 yıl erken emekli olacak. Ancak primi dolduğu halde yaşı bekleyen annelerin, doğum borçlanması mantıksız. Çünkü doğum borçlanması yaşı geriye çekmiyor.

Doğum borçlanması başvurusu yapıldığında eğer ödeme yapılmazsa işlem iptal edilir ama hakkınız saklı kalır.