Kalpte 'eko'yu devlet ödemiyor

Kalpte 'eko'yu devlet ödemiyor
2010 Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre devlet artık, kalp sağlığı tetkikinde çok sık uygulanan ekokardiyografiyi ödemeyecek. Kardiyolaglara göre bu karar birçok hastalığın atlanmasına yol açabilir.

Sağlık Uygulama Tebliği 2010’a göre, ekokardiyografinin devlet tarafından ödenmeyecek olması kardiyologları endişelendirdi.

Diyabet ilaçlarının yazılmasına uzman sınırlaması getirmesiyle tartışma yaratan yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) taslağına bir tepki de kardiyologlardan geldi. SUT 2010’a göre, kardiyolojinin temel tetkiki olarak bilinen ekokardiyografinin (eko), devlet tarafından ödenmeyecek olması kardiyologları harekete geçirdi. Pek çok kurum SGK ve Sağlık Bakanlığı’na itiraz dilekçelerini gönderdi. Kardiyologlar, “Elimiz kolumuz gibi” diye tanımladıkları ekonun karşılanmıyor olmasının, pek çok kalp hastalığının atlanmasına yol açacağına inanıyor. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, “Eko olmadan hiçbir değerlendirme yapılamaz. Gözü kapalı muayene etmek gibi olur” dedi. Ekonun ödenmemesinin hastaneleri zarar ettireceğini söyleyen Erol, “Kimse eko yapmayacak. Eğer kimse yapmazsa birçok hastalık atlanır” dedi.

Devlet 41 lira ödüyor

Prof. Erol’un verdiği bilgiye göre devlet halen eko için 41 lira ödüyor. Devletin üniversite hastanesinde kardiyoloji polikliniğine gelen hasta için ödediği paketin fiyatı ise 56 lira. Bunun 15.5 lirası muayene ücreti. Erol, “Devlet, paket fiyatı öderim, ekoyu ayrı ödemem, diyor. Yani bedava eko yapın, diyor. Paketin içine ekoyu koyarsak hastaya başka hiçbir tetkik yapamayız.”

Eko nedir?

Kalbin ultrasonografisi olarak biliniyor. Ancak anjiyoda görülen ince damarları dışında kalbin neredeyse her şeyi ekoyla görülebiliyor. Kalp yetmezliği, kapak hastalıkları, kalp zarındaki sıvı birikimi, doğuştan gelen kalp hastalıkları gibi akla gelen her türlü kalp hastalığının tanısı ekoyla konuluyor. Eko sadece tanıda değil, tedavisi süren hastaların takibinde de önemli bir yere sahip.

Doktorlar endişeli

Prof. Dr. Ömer Kozan (Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı): “Radyologlar tarafından yapılan batın ultrasonu, gastroenterologlar tarafından yapılan endoskopi karşılanıp, ekokardiyografinin karşılanmaması akıl alır bir şey değil. Bu tüm kardiyologların elini kolunu bağlar.”

Doç. Dr. Zehra Gölbaşı (Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Kliniği): “Neredeyse bütün hastalarımıza eko yapmak zorundayız ki bir şey atlamayalım. Bizim hastanemizde günde yaklaşık 250 eko çekiliyor. Çoğu hastaya eko yapılmasından yanayım. Zaten hastaya bir zararı yok.”