Kamuda İlk Kez Göz Tansiyonuna Lazerli Çözüm Rize'de

Kamuda İlk Kez Göz Tansiyonuna Lazerli Çözüm Rize'de
RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği, bölgedeki kamu hastaneleri içerisinde seçici lazer tedavisini aktif kullanan ilk kamu hastanesi oldu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği, bölgedeki kamu hastaneleri içerisinde seçici lazer tedavisi (SLT)’yi aktif kullanan ilk kamu hastanesi oldu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz yaptığı açıklamada Göz Tansiyonu ( Glokom) hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu, yıllarca belirti vermediğini, bulgu vermeye başladığında ise artık geri dönüşü olmayan yola girildiğini, bu yüzden Göz Tansiyonu hastalığının en önemli körlük nedenlerinden biri olduğunu ve 40 yaşından sonra her 100 kişiden 1’inde Göz Tansiyonu hastalığının görüldüğünü, ailesinde Göz Tansiyonu hastalığı olanlarda ise bu oranın daha da arttığını belirtti.

kemal-turkyilmaz-goz-tansiyonuna-lazerli-cozum-2.jpg

Göz Tansiyonu hastalığının tedavisinde hedefin göz tansiyonunu düşürmek olduğunu bu amaçla göz damlası şeklinde ilaçların kullanıldığını söyleyen Türkyılmaz, “Damlaların etkisiz kaldığı taktirde ameliyat yapılması gerekmektedir bununla birlikte son yıllarda lazer tedavisi ön plana çıkmaktadır” dedi.

Seçici lazer tedavisi (SLT) olarak bilinen bu tedavinin Göz Tansiyonuna bağlı göz içi basıncını düşüren basit ve etkili bir yöntem olduğunu vurgulayan Türkyılmaz; “Lazer muayene odasında ameliyathane şartları gerekmeden 5 dakikadan az bir süre zarfında uygulanmaktadır, işlem sırasında hasta hiçbir şekilde ağrı duymaz, işlem sonrası hastanın yatmasına gerek yoktur, hasta günlük faaliyetlerine devam edebilir” dedi.

goz-tansiyonuna-lazerli-cozum.jpg

Tamamen zararsız olmasının SLT’nin en faydalı yanı olduğunu belirten Türkyılmaz; SLT ile Göz Tansiyonu hastalığında tıkanan kanalcıklar lazer yöntemiyle açılmaktadır, buradaki lazerin en önemli özelliği ise sadece gerekli bölgelere etki etmesi, gözün sağlam olan diğer kısımlarına hiçbir surette hasar vermemesidir diyerek  sözlerine devam etti.

kemal-turkyilmaz-goz-tansiyonuna-lazerli-cozum-1.jpg

Doç.Dr.Kemal Türkyılmaz, SLT’nin hemen hemen tüm Göz Tansiyonu hastalarına uygulanabileceğini, özellikle damla kullanamayan hamilelerde, göz damlalarına karşı alerji gelişen, ilaçları taşımakta, uygulamakta güçlük çeken, damla sayısını azaltmak isteyen veya ameliyat için süre kazanılması gereken hastalarda güzel bir alternatif olduğunu belirtti. Türkyılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Kliniğimizde, ayrıca Göz Tansiyonu şüphesi bulunan, yaşlı nüfusun yoğun olduğu bölgemizin coğrafi ekonomik ve sosyal şartları nedeniyle kontrole gelmekte güçlük çeken hastalarına SLT uygulamaktayız. Bu sayede hastaların kontrolsüz geçen dönemde görme kaybı yaşamasının önüne geçilmektedir.  Aynı zamanda göz tansiyonu tedavisine yeni başlanmış olan hiç ilaç kullanmadan tedavi olmak isteyen hastalara SLT yapılabilir. Zira SLT bir damlanın yapacağı etki kadar etkili olmakta olup % 80 oranında başarılı olmaktadır. Yöntemin en önemli dezavantajı ise etkisinin süreli olmasıdır. Bununla birlikte yöntem tekrar tekrar zararsız şekilde uygulanabilir “

SLT cihazının bölgemizde devlet hastaneleri içinde sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde aktif olarak kullanıldığını belirten Doç.Dr.Kemal Türkyılmaz cihazın yaptığı proje kapsamında kliniğimize kazandırılmasında emeği geçen Üniversite yönetimi başta olmak üzere Rize Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve hastane yönetimine teşekkür etti.

kemal-turkyilmaz-goz-tansiyonuna-lazerli-cozum-3.jpg

goz-tansiyonuna-lazerli-cozum-1.jpg