Kanlı 27 Mayıs darbesi lanetleniyor

Kanlı 27 Mayıs darbesi lanetleniyor
27 Mayıs 1960'ta yaşanan kanlı darbe, 51. yılında lanetle anılıyor.

Menderes ve arkadaşlarını idama götüren darbenin yıldönümünde konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Darbeler, toplumun belleğinde kara bir leke. Halk artık darbe istemiyor” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 27 Mayıs askeri darbesinin yıldönümü sebebiyle yaptığı açıklamada, 27 Mayıs 1960'ta yapılan askeri darbenin üzerinden 51 yıl geçtiğine dikkat çekti.

“BU HALK, ARTIK DARBE İSTEMİYOR”

27 Mayıs'ın Türk demokrasi tarihinde yaşanan travmaların başlangıcı olduğunu belirten Arslan, milli iradenin baskı altına alındığını söyledi. Her 10 yılda bir yapılan darbelerin demokrasiyi kesintiye uğrattığını belirten Arslan, “27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan başta olmak üzere gerçekleşmiş ya da gerçekleşmemiş birçok darbeyi yaşayan bu halk, artık darbe istemiyor. Çünkü demokratik sürece ve siyasi işleyişe yapılan müdahalelerin sonunda ülkemiz, temel hak ve özgürlükler; ekonomi, siyaset ve sosyal açıdan geriye giderken, uluslararası demokratik platformlarda da ikinci sınıf ülke muamelesi görmüştür” dedi.

“DARBE KALINTISI KANUNLAR DEĞİŞTİRİLMELİ”

Darbe ve ihtilal dönemlerinde en büyük zararı emeği ile geçinenlerin gördüğüne dikkat çeken Arslan, yapılan anti demokratik müdahalelerde çalışanların, ekonomik ve sosyal açıdan hak ve iş kayıplarına uğradığını vurguladı. Türkiye'nin hep geriye gittiğini kaydeden Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Darbeler, siyasi ve toplumsal travmalar yaratmıştır. Bizler çalışanlar olarak, ancak demokratik gelişmiş ve kalkınmış bir ülkede hakkımızı alacağımıza inanıyor, ülkemizde demokratik işleyişe yönelik karşı çıkışları nereden gelirse gelsin tasvip etmiyor ve kınıyoruz. Darbeler sonucunda başta yasalar olmak üzere hayatımıza nüfuz etmiş düzenlemelerin, sivil ve demokratik bir anlayışla yeniden ele alınmasını talep ediyoruz. Darbe kalıntısı yasaların değiştirilmesinin gecikmesinin darbe heveslilerine katkı yaptığı açıktır. Darbe kalıntısı kanunların değiştirilmesi darbelere verilecek en iyi ders olacaktır ve darbelere set çekmek anlamına gelecektir.”

==================

Adnan Menderes'in saklanan Kırşehir gezisinin görüntüleri gün yüzüne çıktı

27 Mayıs darbesinin ardından asılarak idam edilen Başbakan Adnan Menderes'in darbeden 4 ay önce gerçekleştirdiği Kırşehir ve Hacıbektaş ziyaretinin görüntüleri ilk kez ortaya çıktı.

Cihan Haber Ajansı (Cihan)'nın ulaştığı görüntülerde 1 Şubat 1960 tarihinde Kırşehir'i ziyaret eden Menderes'e bölge halkının büyük ilgi gösterdiği dikkat çekiyor. Evlerin çatılarına, balkonlara, ağaçlara ve yollara doluşan binlerce vatandaş, Başbakan'a yoğun sevgi gösterisinde bulunuyor. Takların kurulduğu şehirde, Adnan Menderes'i taşıyan aracın tezahüratlarda bulunan kalabalık sebebiyle ilerlemekte bir hayli zorlandığı görülüyor. 27 Mayıs 1960'ta yapılan darbe sonrasında yönetime gelen ve darbeci askerlerin oluşturduğu Milli Birlik Komitesi (MBK), Menderes'i öven tüm görsel dokümanların imha edilmesi için bir dizi kararlar almıştı.