Kanser Hastalarını Sevindirecek Haber

Kanser Hastalarını Sevindirecek Haber
Kanser hastalarına yönelik olan bu tedavi yöntemi İstanbul ve Ankara'dan sonra sadece Rize'de var...

Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından başında kuşkusuz kanser hastalığı geliyor. Ancak, bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlara alerjisi olanlar için uygulanan tedavi ülkemizde sadece İstanbul ve Ankara’da yapılabiliyordu. Rize’de özellikle Başbakan Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde son yıllarda sağlık alanında yapılan yatırımlarla artık bu hastalığın tedavisinde de Türkiye’de 3 şehirden biri olmayı başardı. Yapılan yatırımların ardından şehrin sağlıkta önemli mesafe katetmesiyle birçok hastalığın tedavisinde olduğu gibi bu hastalığın tedavisinde de Rizeliler, büyükşehirlere paydos demeye başladı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Berna Dursun, kemoterapötik ilaçlara alerjisi olan kanser hastalarına uygulanması gereken duyarsızlaştırma yönteminin Türkiye’de, Ankara ve İstanbul’daki merkezlerden sonra Rize’de de RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılabildiğini söyledi. Dursun, ayrıca, RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bu noktada Türkiye’deki üç merkezden biri olduğunu belirtti.

adile-berna-dursun.jpgProf. Dr. Dursun, kemoterapötik ilaçların nadiren alerjik reaksiyona yol açtığını belirterek, “Kemoterapötik ilacın moleküler yapısı, ilacın daha önce kullanıp kullanılmadığı, ilacı kullanan bireyin daha önceden farklı grup ilaç alerjisi veya başka bir alerjik hastalığı olması, bu tedavi esnasında alerjik reaksiyon gelişme potansiyeli açısından uyarıcı olmaktadır.” dedi.

Alerjiye neden olan ilacın, bireye duyarsızlaştırma yapılarak verilmesi gerektiğini ve bu işlemin kemoterapötik ilaç desensitizasyonu olarak adlandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Durusn, “Gerek ilaç alerjisinin doğru tespiti, gerek alternatif güvenli kullanılabilecek ilaç tespiti, gerekse ilaç alerjisinde duyarsızlaştırma işlemi ancak alerji uzmanının liderliğinde, deneyimli yardımcı sağlık personeli varlığında ve tam teşekküllü hastane ortamlarında yapılmalıdır. Çünkü tüm bu tanısal ve tedavi girişimleri oldukça riskli işlemlerdir.” ifadelerini kullandı.

adile-berna-dursun-ve-ekibi.jpg