Kanser Tarihe mi Karışacak?

Kanser Tarihe mi Karışacak?
Amerikalı araştırmacılar, kanserli tümörü bulup içine giren ve kansere yol açan geni etkisiz hale getiren nanoparçacık robotu geliştirdiler

Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, insanda kullanılması mümkün olabilecek bu yeni kanser tedavisi türüne RNA müdahalesi (RNAi) adı verildiği belirtiliyor. RNA'lar, ribonukleotitlerin birbirlerine bağlanması ile meydana gelen tek zincirli nukleik asitlerdir.

Alnylam, Merck, Pfizer, Novartis ve Roche gibi firmalar, RNA'ları manipüle ederek kanser, körlük veya AIDS gibi hastalıklara yol açan proteinleri üreten genlerin bloke edilmesi için çeşitli çalışmalar yapıyorlar.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde görevli araştırmacılar, nano-teknolojiyi kullanarak, mikroskobik büyüklükte "transferin" isimli proteinlerle kaplı polimer robotlar üretti. Kanın içinde yolculuk yapan robotlar, sahip oldukları proteinle, çeşitli tipteki tümörlerin giriş kapısını (reseptör) arıyorlar.

Daha önce de, yağ veya lipidler kullanılarak, tümördeki hedefe varma yöntemleri geliştirilmişti. Yeni yöntemde ise, parçacık kanserli hücreyi bularak içeriye giriyor ve RNA veya siRNA'yı bırakıyor. Bundan sonra "Ribonükleotid redüktaz" diye isimlendirilen ve kanserin ilerlemesine yol açan proteini üreten gen engelleniyor.

Yöntemin, çeşitli türde tümörlere sahip kanser hastalarında birinci aşama klinik deneylerinde, 21 günlük süre içerisinde hastalara 4 kez, 30'ar dakikalık seanslarda, parçacıkların oluşturduğu ilaç verildi. Daha sonra melanoma sahip 3 hastadan alınan örneklerde, parçacıkların tümör hücrelerinin içine girdikleri görüldü. Böylece, robotun taşıdığı RNA'nın görevini yaptığı, kanserin gelişimine yol açan proteinin çalışmasını engellediği tespit edildi.

Ttedavinin güvenliği açısında henüz tümörü küçültüp küçültmeyeceğini bilmediklerini söyleyen araştırmacılar, çalışmanın bir bölümünün Haziran ayındaki "American Society of Clinical Oncology" toplantısında sunulacağını açıkladılar.