Kar Çayda Kaliteyi Artıracak!

Kar Çayda Kaliteyi Artıracak!
Kış mevsiminde bol kar ve yağmurun yağması yaş çayda bu sezon verimli ve kaliteli çay beklentisine yol açtı.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, kış mevsimindeki bol kar ve yağışın çay için faydalı olduğunu belirterek, bu nedenle bu sezonun çay verimi ve kalitesi açısından iyi olacağını düşündüğünü söyledi.

Paliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda yaş çay rekoltesinin 1 milyon 200 bin ton civarında gerçekleştiğini belirtti. Geçen yıl rekoltenin oldukça yüksek gerçekleştiğini ancak kalitenin düşük olduğunu dile getiren Paliç, ''Genellikle yüksek kesimlerde hasat sahil kesimlerden 15 gün kadar önce başlar. Ancak geçen yıl iklim şartlarından dolayı bu zaman farkı olmadı. Bölge genelinde çay hasadı hemen hemen aynı anda başladı. Bu nedenle üretici yaş çay satışında yoğunluk nedeniyle uygulanan kotadan dolayı zorlandı. Ayrıca iklim şartları nedeniyle yaş çay kalitesi düşük oldu'' dedi.

Bu yıl ise kış mevsiminin, ağır geçtiğini, bol karlı ve yağışlı olduğunu anımsatan Paliç, ''Kış mevsimindeki bol kar ve yağış, çay için faydalıdır. Bu nedenle bu sezonun çay verimi ve kalitesi açısından iyi olacağını düşünüyorum. Havaların ısınması ve don olmaması, çayın kalitesi ve verimini olumlu etkileyecek. Çünkü hava sıcaklığı artınca çay filizi gelişmeye başlıyor ama tekrar soğuk olunca filiz yanıyor. Bu da filizin geç uyanmasına veya tekrar açmasına neden oluyor. Yağışların bol olması çay filizin taze olmasını sağlıyor. İyi bir sezon geçireceğimizi umuyorum'' diye konuştu.

Paliç, yaş çay fiyatının genellikle sezon açıldıktan, hasat başladıktan sonra açıklandığını kaydederek, şunları söyledi: ''Bakanlıktan yaş çay fiyatının sezon açılmadan açıklamasını talep edeceğiz. Aksi halde üretici fiyat belirsizliği içinde hasat yapıyor. Bu nedenle sezon açılmadan taban fiyatının açıklanmasını isteyeceğiz. Belirleyeceğimiz yaş çay taban fiyat beklentimizi de bakanlığa ileteceğiz. Bir de kaliteli çay üretebilmek için ÇAYKUR'un kapasitesini mutlaka artırmasını isteyeceğiz. ÇAYKUR'un kapasitesinin yüksek olması, vatandaş için bir güvencedir.''

ÇAYKUR'un her zaman üzerine düşen görevi yaptığını ama bazı özel sektör temsilcilerinin satın aldıkları yaş çay yerine kuru çayı, kilosu 12 liraya varan fiyatlardan sattığını savunan Paliç, bazı özel sektör firmalarının da yaş çayı 50 kuruşa kadar varan düşük fiyatlardan aldığını, bu sorunların çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Nevzat Paliç, Türk çayı için en büyük tehlikenin çay tüketicilerinin damak tadının değiştirilmesi olduğunu dile getirerek, ''Buna dikkat edilmesi gerekir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki insanlarımızın Türk çayına alıştırılması gerekir. Önemli bir pazar kaçak çaya kaptırılmış. İç pazarın kesinlikle elde tutulması gerekir'' dedi.