Karadeniz Bölgesi Teknoloji İl Müdürleri Ordu'da Toplandı

Karadeniz Bölgesi Teknoloji İl Müdürleri Ordu'da Toplandı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri “9. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” Ordu'da yapıldı.

Ordu Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Ordu Valisi Orhan Düzgün, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Vali Yardımcısı Mahmut Ağbal, OTSO Bşk Servet Şahin, Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zeki Ardanlıoğlu, Sinop Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Turan Durmaz, Trabzon Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Şafak, Kastamonu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Cafer Açıkel, Amasya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Süleyman Koca, Rize Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erhan Kavaz, Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu, Giresun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fuat Şimşek, Çorum Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, Tokat Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel, Ordu KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Sinan Şahin, Çorum KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Dursunoğlu, Giresun KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Kurt, Kastamonu KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Nevzat Erol, Samsun KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Hami Danış, Sinop KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Gürsel Kızılarslan, Trabzon KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Turhal, Tokat KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Köksal Özen, Amasya KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Fatih Rüştü Keleş, Ordu TSE Temsilcisi Uğur Kayaş, Samsun Ürün Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı katıldı.

teknoloji-il-mudurleri-orduda-toplandi-1.jpg

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile ilgili kuruluşların 9. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda bir konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 1,5 yıl kadar önce yeniden yapılandığını hatırlatarak, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ülkemizdeki, her bölgedeki sanayinin gelişmesi adına TSE ve KOSGEB ile beraber daha çok işbirliği yaparak, oluşturulan yeni birimlerle verimli bir şekilde çalışılmaya devam ediliyor” dedi.

“Bölgesel düzeyde yapılan toplantıların bakanlık genelgesi gereğince yapılmasını ben çok önemsiyorum” diyen Vali Düzgün, “Aynı meslek mensubu olanların, il müdürlerimizin kendi aralarında verilmiş olan bu seminerlerin, konferansların, bilgilendirme ile ilgili brifinglerin ötesinde görüş alışverişinde bulunmalarının çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Hepiniz farklı illerde aynı işi yapmaya çalışıyorsunuz. Kendi aranızda istişarede, görüş alışverişinde bulunmanızın mesleki yaşantınıza, mesleki performansınıza artı değer katacağına inanıyorum” diye konuştu.

Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zeki Ardahanlıoğlu ise toplantının ilgili kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması amacıyla düzenlendiğini ifade etti. İstişare ve değerlendirme toplantılarının 3 ayda bir yapıldığını söyleyen Ardahanlıoğlu, “Toplantılarımızda amacımız, ilgili kuruluşlarımızla sanayi sektörünün sorunlarını görüşmek, çözüm önerileri üretmek ve toplantıda alınan kararlar sonucunu Bakanlığa bildirmektir” ifadelerini kullandı.

OTSO Başkanı Servet Şahin, toplantının ana gündem maddesi olan “Cari açığa karşı kapasite kullanımının arttırılması” ile ilgili yaptığı konuşmada, “İhracatın son yıllarda öngörülen düzeyde artmasına rağmen ithalatında hızla artması ne yazık ki dış ticaret dengelerini bozmuş ve cari açık yıllara göre artış göstermiştir. Gerek hızla artan tüketim talebi ve gerekse ihraç ürünleri içinde hammadde ve ara girdi olarak ithal ürünlerin oranının artması cari açığı yükselten en önemli etkenler olarak ortaya çıkmaktadır. İlimiz potansiyeline baktığımızda TUİK tarafından belirlenen Ana malı ithalatı kapsamındaki üretimler için genel teknoloji, genel bilgi ve gerekse sermaye açısından pek avantajlı olmadığımızı görüyoruz. İlimizin uzun yıllar tarım teknolojisine dayalı bir yapıya sahip olması imalat ve sanayi kültürünün birikim ve sermayenin tam gelişmemiş olması nedeni ile yeni üretim oluşturma veya mevcut üretimde kapasite artırımı yollarına gitmek gibi ekonomik tercihlerin tespitinde ciddi bir darboğaz yaşanmaktadır. İthal ikame sanayinin değiştirilmesi için devletin ciddi ve önemli tedbir ve teşvikine ihtiyaç olduğu görülmektedir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, katılımcılara Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Ara mali ithalatının azaltılması amacıyla kapasite kullanımının artırılması” konulu bir sunum yapıldı.