Karadeniz Kadını Çalışıyor

Karadeniz Kadını Çalışıyor
Doğu Karadeniz kadınının çalışkanlığı istatistiklere yansıyor. İşgücüne katılmanın kadınlarda en yüksek olduğu bölge % 48 ile Doğu Karadeniz Bölgesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, iş gücüne katılmanın kadınlarda en yüksek olduğu bölgenin yüzde 48 ile Doğu Karadeniz olduğunu belirterek, "Doğu Karadeniz kadınının çalışkanlığı istatistiki rakamlara yansıyor" dedi.

Girişimcilik Haftası etkinlikleri kapsamında Trabzon'a gelen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi Doğu Karadeniz ve Türkiye'deki çalışan kadınların durumu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Kadınların bakış açısından kadınların en önemli görevleri konulu bir anket yapıldığını ve bu ankete katılan kadınların yüzde 37.8'inin ev işi yapmak, yüzde 60.1'inin çocukların bakımı, ailenin huzurunu sağlamak, iyi bir eş olmak ve yüzde 2.1'inin de kendi ayakları üzerinde durmayı görev olarak gördüğünün belirlendiğini ifade eden Bektaş, yine aynı anket ile kadınların bakış açısında erkeğin en önemli görevlerinin ise yüzde 56.4'ünün evin geçimini sağlama, yüzde 13.9'unun aileyi korumak, yüzde 5.87inin iyi bir eş olmak ve yüzde 57'inin iyi bir baba olma yanıtını verdiğini söyledi. 2009 yılı verilerine göre 70.5 milyon olan ülkemizdeki nüfusun yaş ortalamasının 29 olarak saptandığını kaydeden Aynur Bektaş, "Ancak 51.6 milyon çalışma çağındaki iş gücünün 21.2 milyonu çalışıyor durumda. Çalışanların içinde kadınların oranı ise yüzde 26. İşsizler içinde kadınların oranı ise yüzde 21,9'dur" dedi.

TÜRKİYE'DE KADININ İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI DÜŞÜYOR
Yıllara göre kadınların iş gücüne katılma oranında 1990 yılına göre 2009'da yüzde 8.1 oranında azalma olduğunu belirten Bektaş, "Ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranı 1990'da yüzde 34.1 iken, 2009 yılına geldiğimizde bu oran yüzde 26'ya düşmüş. Yüzde 8.1 oranında büyük bir fark var. Daha ileriye gideceğimize geriye düşmüşüz" diye konuştu. İstihdamda yer alan 100 kadından 64'ünün herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmaksızın çalıştığını ifade eden Bektaş, bunların da yüzde 59'unun
ücretsiz aile işçisi olduğunu bildirdi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, 2007 yılı kayıt dışı çalışma rakamlarına göre de kırsal kesimlerde çalışan kayıt dışı istidamın yüzde 89.1'i  kentsel yerlerde yüzde 36.6 'sı kadın olduğuna işaret ederek, "Kayıt dışı istihdamda yine kadın ezilmektedir" dedi.

DOĞU KARADENİZLİ GURUR DUYMALI"
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, iş gücüne katılmanın en yüksek olduğu bölgenin yüzde 60,7 ile Doğu Karadeniz olduğunu belirtirken, iş gücüne katılmanın kadınlarda en yüksek olduğu bölgenin de yüzde 48 ile yine Doğu Karadeniz olduğunu ve bununla gurur duyulması gerektiğini söyledi.
Bektaş, 2009 yılında iş gücüne katılma oranlarının bölgelere göre dağılımını şu şekilde açıkladı:

"Çalışanların yüzde 43,8'i sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı değil; iş gücüne katılma oranı yüzde 47,9; erkeklerde iş gücüne katılma oranı yüzde 70,5, kadınlarda yüzde 26; iş gücüne katılmanın en yüksek olduğu bölge yüzde 60,7 ile Doğu Karadeniz; iş gücüne katılmanın erkeklerde en yüksek olduğu bölge yüzde 74,3 ile Akdeniz; iş gücüne katılmanın kadınlarda en yüksek olduğu bölge yüzde 48 ile Doğu Karadeniz; işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde17,5 ile Akdeniz; işsizlik oranının en düşük olduğu
bölge yüzde 6 ile Doğu Karadeniz
; erkek işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 18,4 ile Güneydoğu Anadolu; kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 19,9 ile İstanbul; toplam iş gücünün yüzde 17,7'sini 15-24 yaş grubundakiler oluşturuyor; lise altı eğitimlilerde iş gücüne katılma oranı yüzde 46 iken, yükseköğretim mezunlarında bu oran yüzde 78,4; lise altı eğitimlilerde erkeklerin işgücüne katılma oranı yüzde 69 iken, kadınlarda yüzde 22,2; lise ve dengi okul mezunlarında erkeklerde iş
gücüne katılma oranı yüzde 74,8 iken, kadınlarda yüzde 33,1; yükseköğretim mezunlarında erkeklerde iş gücüne katılma oranı yüzde 83,3 iken, kadınlarda yüzde 71,4."