Karadeniz Kivisi Bizim Fiyatla Yarışamaz

Karadeniz Kivisi Bizim Fiyatla Yarışamaz
Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, yerli kivinin yüzde 70'nin Yalova'dan çıkacağını söylediği açıklamasında belirledikleri kivi fiyatı ile Karadeniz kivisi ile İran kivisinin yarışamayacağını savundu.

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, bu yıl Karadeniz'de don sebebiyle kivi rekoltesinin düştüğünü, yerli kivinin yüzde 70'nin Yalova'dan çıkacağını söyledi.

Türkiye'nin en büyük kivi üretim merkezi olan Yalova'da "3. Kivi Festivali" için hazırlıklar sürüyor.

Yaloa Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı ve Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, festival ve beldedeki kivi üretimiyle ilgili bilgi verdi.

Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda konuşan Tunalı, Yalova'da bu yıl kivi rekoltesinin 20 bin tonun üzerine çıkmasını tahmin ettiklerini dile getirerek, "Yalova'da 21 yıldır kivi üretimi devam ediyor. Türkiye'yi kivi ile biz tanıştırdık. Halen ülkemizin kivi talebinin üçte birlik kısmını biz karşılıyoruz. Kivi hasadına başlamak üzere olduğumuz bugünlerde 20 bin tonun üzerinde bir rekolteye ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Ancak bu yıl Karadeniz bölgesinde don oldu. Kivi üretiminde ciddi bir azalma var. Oradaki üretici arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmede 5 bin ton civarında bir üretim beklediklerini öğrendik. Bu yıl Türkiye'de üretilen kivinin yüzde 70'lik kısmı Yalova'dan çıkacak" dedi.

turkiyenin-kivi-ihtiyacinin-yuzde-70ini-yalova-karsilayacak-1.jpg

Yalova'da kivi borsası kuracaklarını anlatan Tunalı, "Kiviyi ülkemize tanıtan ve halen en büyük üretimi yapan Yalova'da kivi borsası kurma çalışmamız sürüyor. Zaten şu anda kivinin fiyatını da yine birlik olarak biz belirliyoruz. Önceki yıllarda kivi üreticileri fiyatı kendileri belirliyordu ve kivi ortalama 1.75 TL'den gidiyordu. Devreye birliğin girmesinin ardından kivinin fiyatı 2.25 TL'ye çıktı. Bu fiyatla Karadeniz kivisi de, İran kivisi de yarışamaz. Zira onlara nakliye fiyatlara ciddi şekilde yansıyor. Biz bu yıl kivinin pazarlarda 4 TL'nin altında satılacağını sanmıyoruz" şeklinde konuştu.

Tunalı, üniversitelerin kivicilikle ilgili bölüm açmaları gerektiğini savundu.