Karadeniz Kıyıları Gelişiyor

Karadeniz Kıyıları Gelişiyor
"Karadeniz Kıyıları, Türk-AB Balıkçı Kooperatiflerinin İşbirliğiyle Gelişiyor” adlı AB projesi açılış toplantısı, Rize'de gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç’ın yürütücülüğünü yaptığı “Karadeniz Kıyıları, Türk-AB Balıkçı Kooperatiflerinin İşbirliğiyle Gelişiyor” adlı AB projesi açılış toplantısı Rize Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Konferans Salonu’nda geniş bir katılımla yapıldı.

Açılış konuşmasını Karadeniz Bilim Teknoloji ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Çakmakçı’nın yaptığı toplantıya, Rize Vali Vekili Ahmet Dalkıran, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin, Rize İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Selda Dalgıç, proje ortaklarından İtalyan STK Halieus Temsilcisi Gabriele Verginelli,, Artvin-Rize Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkan Yardımcısı Bilgin Kopuz, akademisyenler ve balıkçılar katıldı.

karadeniz-kiyilari-gelisiyor-(3).jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin toplantıda yaptığı konuşmada üniversite mensuplarının bölge STK’ları ile yaptıkları sosyal ve akademik çalışmaları son derece önemli bulduğunu söyledi. Bu tip halka dokunan projelerde yer almaktan da üniversite olarak memnuniyet duyduklarını ifade etti.

karadeniz-kiyilari-gelisiyor-(5).jpg

Rize Vali Vekili Ahmet Dalkıran ise konuşmasında, ilimizde yenilik içeren ve özellikle kadın istihdamının öne çıktığı projelerin sayısının artmasını temenni etti.

Proje koordinatörü Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç’ın tanıtımını yaptığı proje ile Türkiye ile AB üye ülkelerinde faaliyet gösteren STK’lar arasında “Balıkçılık” özelinde sürdürülebilir bir sivil toplum diyaloğunun geliştirilmesi hedefleniyor.

İtalyan Halieus ile Karadeniz Bilim Teknoloji ve Kültür Derneği ortaklığında sürdürülecek olan projenin iştirakçileri ise LegaCoop (İtalya) ile Rize-Artvin Balıkçı Kooperatifleri Birliği olup proje uygulama alanı olarak Rize ve Artvin olarak belirlendi.

1 Nisan 2019 tarihinde çalışmalarına başlanan proje 15 ay süresince devam edecek ve toplamda 217.500 € doğrudan AB hibe bütçesi bulunuyor. Yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgiler veren Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç, proje kapsamında Rize- Artvin bölgesinde kurulu bulunan balıkçı kooperatiflerinin kurumsal yapılarının incelenerek raporlanacağını, balıkçı kooperatiflerinde Yönetim, AB Balıkçılık Politikası, Balıkçılık Turizmi ve Temel İngilizce olacak şekilde toplamda 140 saatlik eğitim verileceğini bildirdi. Eğitimlerin yanı sıra proje süresince çalışma ziyaretleri, yuvarlak masa toplantıları ve ilkokullarda farkındalık çalışmaları yapılacak. Balıkçılık turizminin bölgemiz için öneminin altını çizen Prof. Dr. Dalgıç, konunun balıkçılar tarafından sahiplenilmesiyle bölgemizde yeni bir istihdam alanının oluşabileceğini belirtti.

karadeniz-kiyilari-gelisiyor-(2).jpgkaradeniz-kiyilari-gelisiyor-(6).jpg