Karadeniz'de Gazı Bulduk, Yakıyoruz

Karadeniz'de Gazı Bulduk, Yakıyoruz
Istranca'da bulunan doğalgaz test amacıyla yakılmaya başlandı. Testler 3 ay sürebilir.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Istranca-1 kuyusunda yaptığı ve yaklaşık 3 bin 600 metrelik sondajda rastlanan doğalgaz, test amacıyla yakılmaya başlandı. Çalışmaların ardından kuyuda bulunan doğalgazın miktarı ve ekonomik boyutunu belirleme çalışmalarının 3-4 ay sürebileceği belirtiliyor.

ÇALIŞMALAR 23 NİSAN'DA BAŞLADI

İstanbul Boğazı'nın yaklaşık 64 kilometre kuzey batısında bulunan Istranca-1 deniz kuyusunda sondaja yurt dışından getirilen Jupiter isimli platform ile 23 Nisan 2012 tarihinde başlanmıştı.

Sondaj, 85,5 metre su derinliğinde yapıldı ve yaklaşık 3 bin 600 metreye kadar inildi. Kuyunun tüm planlaması ve mühendislik faaliyetleri, TPAO ekipleri tarafından gerçekleştirildi. Kuyunun bütçesi de TPAO tarafından karşılandı.

DAHA ÖNCEKİ 6 SONDAJDA GAZ BULUNAMAMIŞTI

Istranca-1 kuyusunun bulunduğu açıkta daha önce 6 sondaj yapılmış fakat hiçbirinde petrol veya doğalgaz bulgusuna rastlanmamıştı. TPAO uzmanları, yeni verileri değerlendirerek 6 kuyunun ortasında yeni bir kuyu açılmasına karar vermişti. Kuyu, Romanya'nın da gaz bulduğu yay üzerine yakın bir bölgede bulunuyor.

TPAO'nun bu bulgusunun, Karadeniz'deki diğer arama faaliyetlerine ivme kazandıracağı da tahmin ediliyor. Karadeniz'de bugüne kadar Shell, Petrobras, Chevron, Exxon Mobil gibi büyük şirketler derin deniz sondajları yapmış fakat hiçbirinde sonuca ulaşılamamıştı.

Bu arada Türkiye'de halen Batı Karadeniz'de Akçakoca açıklarındaki tesislerden doğal gaz üretimine devam ediliyor.