Karadeniz'de petrol arayacak dev platform Boğazda

Karadeniz'de petrol arayacak dev platform Boğazda
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya firması Petrobras'ın işbirliğinde Karadeniz'de sondaj faaliyetinde bulunmak üzere Norveç'ten yola çıkartılan dev petrol arama platformu "Leiv Eiriksson", ...

Karadeniz'de petrol arama çalışmasına katılacak olan dev petrol arama platformu, İstanbul Boğazı'ndan geçişine başladı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın iş birliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'ndan geçen dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson ile platformu çeken "Normand Pioneer" adlı römorkör, Haydarpaşa önlerine gelerek İstanbul Boğazı'na girdi.

119,38 metre boyunda, 85,80 metre eninde olan ve üzerindeki vinç, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için daha önce Malta'da kesilen platform, Salacak mevkisinde durarak, köprülerin altından geçerken sorun yaşanmaması amacıyla su almaya başladı.

petrol-arama-platformu-1.jpg

Dünyanın en büyük petrol platformlarından biri olan ve Ocean Rig firmasından kiralanan Leiv Eiriksson'un geçişi dolayısıyla İstanbul Boğazı'nın transit geçişlere kapatıldığı belirtildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 2 güvenlik botu, 4 römorkör ve 5 kılavuz kaptanın eşlik edeceği geçişin saat 14.00'e kadar sürmesinin beklendiği öğrenildi.

Sinop açıklarına demirleyecek olan ve 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek platformun, monte edilmesinin ardından 2010 şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacağı açıklanmıştı.