Karadeniz'deki Kanserin Nedeni

Karadeniz'deki Kanserin Nedeni
Karadeniz Bölgesi'nde yıllardır büyük bir artış gösteren kanserin nedeni araştırılmaya devam ediliyor. Bölgede sigaranın Çernobil'den daha tehlikeli olduğu araştırma sonuçları sonucunda ortaya çıkarıldı.

Sigara mı, Çernobil mi?

KARADENİZ'DE SİGARA ÇERNOBİL'DEN TEHLİKELİ ÇIKTI...

Karadeniz Bölgesi'nde yıllardır artış gösteren kanser vakalarının Çernobil'den kaynaklandığının söylenmesine rağmen Sağlık Bakanlığının verileri gerçeğin böyle olmadığını ortaya çıkardı. Türkiye'de en fazla kanser vakasının Marmara ve İç Anadolu Bölgesi'nde gözlendiği ortaya çıktı.

MHP Niğde milletvekili Mümin İnan'ın son dönemde kanser vakalarına ilişkin artışı gündeme getirerek 2003 ve 2010 arasındaki istatistikleri sorması üzerine, TBMM'ye gönderdiği resmi yazıda kanser vaka sayılarını açıklayan Sağlık Bakarı Dr. Recep Akdağ'ın verdiği bilgiler, Rusya'da Çernobil Nükleer Santrali'nde 1986 yılında meydana gelen kazanın Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki kanser vakalarını artırdığı görüşünü sekteye uğrattı. Bakanlık verilerine göre, 2010 yılında kanser vakalarının en çok görüldüğü bölge Marmara Bölgesi oldu.

2003'te 27 bin 275 kişinin kanser olduğu Marmara Bölgesi'nde bu rakam 2010 projeksiyonuna göre 57 bin 294'e ulaştı. Marmara'yı 36 bin 122 kişi ile İç Anadolu, 27 bin 920 ile Akdeniz Bölgesi takip etti. Diğer bölgelerdeki istatistikler ise Ege'de 27 bin 880, Karadeniz'de 24 bin 333, Güneydoğu Anadolu'da 21 bin 610, Doğu Anadolu'da 19 bin 072 olarak gerçekleşti. Kanser vakalarının en az görüldüğü bölge ise 19 bin 72 kişi ile Doğu Anadolu oldu.

TÜM ARAŞTIRMALAR "SİGARA" DİYOR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Acıbadem Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cengiz Yakıcıer, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na (TAEK) bağlı Çekmece Nükleer Araştırma Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Deniz Dalcı ve Ulusal Kanser Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Güllü tarafından 2004 yılında başlanılan ve 2006 yılında sona eren 'Karadeniz Bölgesi Kanser ve Kanser Risk Faktörleri Araştırması'nın sonuçlarına bakıldığında, bölgedeki kanser vakalarındaki en büyük artış sigaradan kaynaklanıyor. Ulusal Kanser Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güllü'nün raporunda, bölgede sık görülen akciğer kanserinin ana sebebinin 'sigara' olduğu belirtiliyor.

Bölgede yapılan araştırmalarda son 2-3 yıl içinde 'tıbbi amaçlı olanlar dışında' kromozom hasarlarında radyasyon etkisine rastlanmadığını belirten Prof. Dr. Güllü, akciğer kanserli olguların yüzde 90'ının sigaradan kaynaklandığını ifade ederek, raporunda şu görüşlere yer verdi: "Dünya erişkin nüfusunun 3'te 1'i olan 1 milyar 200 milyon kişi sigara içmektedir. Her 10 ölümden biri sigara yüzünden olmaktadır. Sigara her yıl 4 milyon ölüm, her gün ise 11 bin ölüme yol açmaktadır. 20. yüzyılda sigaradan 100 milyon ölüm varken, 21. yüzyılda 1 milyar ölüm olması beklenmektedir. AB ülkelerinde her yıl 500 bin ölüme yol açmaktadır. Bu ölümlerin yarısı 35-69 yaş arasında olmaktadır. Üretim çağındaki insanların 20-25 yılı sigara nedeniyle kaybedilmektedir. Ülkemizde erkeklerin yüzde 60'ı, kadınların yüzde 5-10'u sigara içmektedir. Akciğer kanserli olguların yüzde 90'ını sigara içenler oluşturmaktadır."

"SİGARA KANSERİ KÖRÜKLEDİ"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından yapılan bir araştırma, bölgede sigara içme sıklığını gözler önüne serdi. Araştırmada, bölgede yoğun bir şekilde sigara içilmesinin büyük sağlık sorunlarını da ortaya çıkaracağına dikkat çekildi.

Araştırmada şu görüşlere yer verildi: "Sigaranın toplumsal açıdan önem taşıyan akciğer kanseri, kronik bronşit-amfizem ve koroner kalp hastalıkları olmak üzere üç tip ölümcül hastalığa yol açtığı bilinmektedir. Araştırmalara göre, tütün kullanım alışkanlığının yaygın olduğu ülkelerde akciğer kanserlerinin yüzde 80-90'ından, kronik bronşit ve amfizem ölümlerinin yüzde 75-90'ından, koroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 25-30'undan sigaranın sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bu sonuçlara göre Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sigara içiciliği, hala yüksek sıklığı ile önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır."