Karadeniz'den çıktı, 11 yılda Dünya Festivali oldu - VİDEO

Karadeniz'den çıktı, 11 yılda Dünya Festivali oldu - VİDEO
Trabzon Devlet Tiyatrosu Tarafından Düzenlenen 11. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali 2 Mayıs'ta (bugün) Başlıyor.

Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından düzenlenen 11. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali 2 -15 Mayıs tarihleri arasında, 15 ülkeden 17 topluluğun katılımıyla gerçekleştirilecek.

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz, 11 yıl önce Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülkenin katılımıyla ilk kez düzenlenen festivalin artık bir dünya festivali haline geldiğini belirterek, "Bu yıl 50 başvuru yapıldı ancak 15'ini kabul edebildik. Trabzon tüm dünyaya açılan bir sanat şehri haline geldi. Ülkemizde bu kadar katılımcı ülkeyi içinde barındıran başka festival yok" dedi. Bu arada katılımcı ülkeler arasında Türkiye'nin yanısıra Ermenistan, İsrail, Gürcistan ve Rusya gibi aralarında diplomatik sorunlar yaşayan ülkelerin bulunması da dikkat çekti.

Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından düzenlenen 11. Uluslar arası Karadeniz Tiyatro Festivali Pazar günü gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacak. 15 Mayıs'a kadar sürecek olan festivale, Türkiye, Gürcistan, İspanya, İsviçre, ABD, Japonya, İtalya, Rusya, Almanya, İrlanda, Romanya, Ermenistan, İsrail, Tataristan ve Litvanya'dan 17 tiyatro grubu katılacak.

Tüm dünyadan katılım var

Festivalle ilgili bilgi veren Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz, 11 yıl önce "Karadeniz'e Kıyısı olan Ülkeler Tiyatro Buluşması" adıyla başlayan Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin artık bir dünya organizasyonu haline geldiğini vurguladı. Dokgöz, geride kalan 10 yılda 27 ülkeden 113 tiyatro topluluğunun 153 oyun sergilediği festivalin kapsamının bu yıl daha da genişlediğini belirterek, "Tüm dünyadan başvuru sayısı 50'yi buldu. Herkes 'Hani Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler festivaliydi' diye soruyor. Ama organizasyon büyüdü. Sadece Karadeniz'le sınırlı kaldığı zaman belli ülkelerle aynı konseptte devam edecekti. Şimdi tüm dünyaya açılan bir festival oldu. Trabzon da tüm dünyaya açılan sanat şehri haline geldi. 50 başvuru önemli bir sayıdır. O kadar fazla katılımcı sayısına ulaştık ki, Fransa, Berlin ve İran'da yapılan dünyanın büyük tiyatro festivalleri arasında yerimizi aldık. Ülkemizde bu kadar katılımcı ülkeyi içinde barındıran başka bir tiyatro festivali yok" diye konuştu.

11. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ne katılan 15 ülke arasında dikkat ekici olanlar da bulunuyor. Sınırlarımızın kapalı olduğu Ermenistan ve son zamanlarda diplomatik sorun yaşadığımız İsrail'in yanı sıra, aralarında diplomatik sorun bulunan Gürcistan -Rusya gibi ülkeler de festivalde oyunlar sergileyecek ve bu ülkelerin tiyatrocuları bir araya gelecek.

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz, tüm dünya ülkelerine durum ne olursa olsun kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirterek, "Çünkü bu sanat ve tiyatro. Din, dil, ırk gibi hiçbir şey ayırt etmeyen bir olgudur bu. Gelmeyen ülkeler bu yıl yoktur ama gelecek yıl olabilirler. Bizim hedefimiz önümüzdeki yıl bu sayının üzerine çıkmak. Sayının üzerine rahat çıkabiliriz ama 15 günlük süre kısa ve çok az sahne var Trabzon'da. Ama ileride belki 1 aya yayılır ve katılımcı sayısı 30 ülkeye çıkar. Sanatın milletleri ve halkları buluşturmasının canlı bir örneğini Trabzon'da göreceğiz" diye konuştu.