Karadeniz'i Turizm Alanı İlan Etmek İstiyoruz

Karadeniz'i Turizm Alanı İlan Etmek İstiyoruz
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi ile Karadeniz'i de turizm alanı ilan etmek istiyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Otel'de düzenlenen 'Ormancılık Sektörünün Geleceği' konulu konferansın kapanış oturumuna Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı. Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı AK Parti'li Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, AK Parti İl Başkanı Ömer Sayın, Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli ve partililer tarafından karşılanan Eroğlu, lobide bir süre dinlendikten sonra toplantı salonuna geçti.

Ormancılık konusunda gelişme olması için ortak akıl yürütülmesi gerektiğini belirten Veysel Eroğlu, "Gelişme için ortak akıl yapılmalı. Gelişme ancak böyle olur. Ortak akıl üretildi. Ormanlar tabi varlıklar ama bunları ülkenin kalkınmasında mutlaka kullanmamız lazım. Kalkınma için lokomotif olması lazım. Ormanlara sadece tabi varlık olarak bakmak son derece yanlış. Ülkenin kalkınmasında kullanmamız lazım. Orman ve su ülkenin kalkınmasında lokomotif olan iki kaynak. Türkiye'nin yüzde 27'si orman. 2013 yılı ormancılık açısından çok önemli. Mart ayında orman ve su şurası yapacağız. Herkesi çağıracağız. Tenkit ve tavsiyeleri alacağız" dedi.

DÜNYA ORMANCILIK FORUMUNU TÜRKİYE'DE YAPACAĞIZ

10'uncu Dünya Ormancılık formunu ilk kez bu yıl Nisan ayında Türkiye'de yapacaklarını açıklayan Eroğlu, "Nisan ayında Türkiye'de ilk defa 10'uncu Dünya Ormancılık formunu yapacağız. Şu ana kadar hep Amerika'da yapılmıştı. İstanbul'da yapmak istediğimizi söyledik. Orman varlığımızın arttığını ve dünyada orman varlığı azalırken Türkiye'de alan ve odun sayısı olarak arttığını gösterince çok etkilendiler. Tüm ülkeler 10. Dünya Ormancılık Zirvesinin Türkiye'de yapılmasına kararlaştırdı. Dünyaya örnek olmak istiyoruz. Bölgesel bir toplantı yapacağız. 21 Ocak'ta bu toplantının küçüğünü İstanbul'da yapacağız. Dar çerçevede prova yapacağız. Nisan ayındaki zirveyi muhteşem şekilde yapmak istiyoruz" diye konuştu.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İLE PROJE ÜRETİYORUZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile mera konusunda ortaklaşa çalışma yürüttüklerini dile getiren Eroğlu, şunları söyledi: "Yeni bir seferberlik daha yapacağız. 2'nci seferberliği başlatıyoruz. Ocak ayı içinde ilan edeceğiz. Zamanla yarışıyoruz. İyinin daha iyisine ulaşmak ve daha büyük hedeflere ulaşmak boynumuzun borcudur. Meralarla ilgili duruma da el atmamız lazım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile protokol imzaladık. Meraları 3'e ayırdık. Meralara bakarak ve gerekli ürünlerin kalitesini arttırarak korumamız lazım. Islaha muhtaç meralar var. Ortaklaşa planlama yapıyoruz. Mera ıslahı yapıyoruz. İki bakanlık ortaklaşa bozuk meraları ıslah edeceğiz. Hayvancılığın gelişmesi için meraların ıslah edilmesi lazım. Endüstriyel ot üretimi yapmak gerekiyor. Dik eğimli alanlarda ise teraslamak suretiyle erozyon kontrolü yapacağız. Ağaçlar belli bir yüksekliğe ulaşınca otlatma yapacağız."

Biyolojik çeşitliliğe önem verdiklerini söyleyen Eroğlu, "Nuh'un gemisi veri tabanı adıyla Türkiye'de on-line olarak görmek için program hazırlamıştık. 500 bin adet endemik türleri işledik. Flora fauna açısından çok zenginiz. Türkiye dünyada örnek gösterilecek ülke. Değişik iklimlerin çarpıştığı noktadayız. Her tür flora faunayı da korumak durumundayız" diye konuştu.

DÜNYADA BİTKİSEL İLAÇLARA KAYMA VAR

Bakan Eroğlu, dünyada bitkisel ilaçlara kayma olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "İş adamlarına ufuk açıyoruz. Gün geçtikçe tabi besinlere ve bitkisel ilaçlara kayma var. Bitkisel ilaçların dünyadaki cirosu 60 milyar dolar. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Odun dışı ürünleri geliştireceğiz. 300 milyon dolarlık düşük bir ihracat rakamımız var. Kekiğin ve defne yaprağını biz karşılıyoruz. Çam fıstığının dünyada yüzde 30'unu biz karşılıyoruz. Bunu geliştirmemiz lazım. Sanayicinin öncüsü olmak için, odun dışı ürünler daire başkanlığı kurduk. Hazırlıklar hızla devam ediyor. Tüm Türkiye'deki odun dışı ürünlerin ihracatını arttırmak için çalışıyoruz. Tıbbı açıdan bu ilaçlardan, kozmetik sanayisinde bu bitkilerden istifade ediliyor. Tıbbı aromatik bitkiler merkezi kurduk. 2016 yılına kadar 1.5 milyar dolar ihracat yapabiliriz. Özel sektöre önem vereceğiz. Şifalı bitkiler de olabilir. Cevizin yüzde 60'ını ithal ediyoruz. Türkiye gibi bir ülkede cevizin ithal edilmesi beni çok üzüyor. Tüm Türkiye'de ceviz seferberliği yapıyoruz. Ceviz olmayan yerde badem yapıyoruz."

Devlet olarak özel sektörün ham madde ihtiyacını karşılamak durumunda olduklarını açıklayan Eroğlu, "Çok katı devletçilik zihniyeti vardı. Sümerbank'ın basma satması belli dönem için kabul edilebilirdi ama devlet basma işleriyle uğraşmaz diye özelleştirdik. Özel sektör aldı sektörü belli bir yere taşıdı. Bizim özel sektörün ham madde ihtiyacını karşılamamız lazım. Üretimi arttırmak suretiyle bunu yapmalıyız" dedi.

ORMAN TEŞKİLATI OTEL BAKIMINDAN EN ZENGİN KURUM

Eko turizme önem verilmesi gerektiğini açıklayan Eroğlu konuşmasını şöyle tamamladı: "Eko turizm bizim için çok önemli. Turizmde orman teşkilatı Türkiye'deki turizmin önünü açan en önemli kurum. Bütün oteller ormanın bulunduğu yerlerde yapılmış. Sürelerde doluyor. Türkiye'nin otel zengini olacak kurumu varsa o Orman Genel Müdürlüğü'dür. 30 milyon turist ulaşmışsa, bunda deniz turizminin önemi vardır. Türkiye çok büyük hamle yaptı. Çevre açısından çok destek verdik. Mavi bayrak sayısını 400'e yükselttik. Deniz ve plajlar temiz. Fransa'da 5 yıldızlı bir otel, bizim otellerle kıyaslarsak biz 3 yıldız vermeyiz. Bizim otellerimiz çok iyi. Yavaş yavaş bu konuda deniz turizmi doygunluğa ulaştı. Yeni açılım yapmak lazım. Bu da yayla turizmidir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile çalışma yaptık. Doğu Karadeniz Kalkınma Projesiyle Karadeniz'i de turizm alanı ilan etmek istiyoruz."

Eroğlu'ya konuşmasının ardından plaket verildi. Eroğlu daha sonra partisinin Bolu il, ilçe teşkilatları ve belediye başkanları ile toplantı yaptı.