Karadeniz'in Bitkileri Çalınıyor

Karadeniz'in Bitkileri Çalınıyor
Turist ya da başka kimliklerle bölgede cirit atan kişilerin Karadeniz bölgesindeki endemik bitkileri çeşitli amaçlarla toplayıp yurt dışında değerlendirdikleri bildirildi.

Böcek ve bitki türlerinin kaçırılıp yurt dışında üretiminin ya da satışının yapılmasının son yıllarda sıkça rastlanan bir sorun olduğu belirtildi.

Türkiye’de 100 bin tür böceğin yanı sıra 4 bin 800’ü endemik, 12 bin 800 tür bitki cinsine sahip Türkiye’nin kaçakçıların gözdesi olduğunu kaydeden doğal çiçek soğanları ihraç eden Bilgin Çiçekçilik Firması Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bilgin, Karadeniz bölgesindeki endemik bitkilerin yoğun olarak bir arada olduğunu, gizliliğe zemin oluşturan coğrafyasıyla birlikte rahat çalışma ortamı bulunduğundan bu bitkileri çeşitli amaçlarla toplayıp yurt dışında değerlendiren kişilerin turist ya da başka kimliklerle bölgede cirit attığını söyledi. Tamamı endemik olan bitki veya bitki parçalarının muhafazalı bir halde, her türlü gizliliği düşünerek kaçırılmasına ihbar sonucu gümrük çıkışlarında sıkça rastlandığına da dikkat çeken Bilgin “Bitki casusluğu nerede ise sektör halini almış. Ekonomik cazibenin yanında, yörenin bu açıdan tanınıp başka kötü emeller doğrultusunda tespit çalışmalarına da ön ayak olmaktadır. Görülüyor ki; kayda geçmemiş veya gümrük geçişlerinde x ray cihazlarına karşı kamufle ile çıkışı yapılan bitkilerin araştırılması da olsa ülkemizin kullanım ve paylaşım aşamasında ne denli çalışma vardır doğrusu bilmiyoruz. Yasal olmayan yollar dışında izin alınarak bitki örneği toplatılmasının yasal zeminde ne tür işlem gördüğünü bilmiyoruz. Bitkilerin yanında başka canlıların da aynı durumlara maruz kaldığını biliyoruz” dedi.

suleyman-bilgin.jpg

“Yaklaşık her 5 gün 12 saatte yeni bir bitki türü Türkiye Florasına ilave edilmektedir” diyen Bilgin “Bu sayı olağanüstü zenginliğin bir göstergesidir. Tüm Avrupa kıtasının 13 bin bitki türüne karşılık Türkiye’de 10 bin bitki türü vardır. Tehdit altındaki tür sayısı ise 3 bin adettir. Bu bilgilerden sonra biyo-kaçakçılığın sebepleri olarak da besin, hobi, koleksiyon, sağlık ve bilimsel çalışmalar olarak gösterilebilir” ifadelerini kullandı.