Karafazlı, Gübreleme Şeklini Değiştirmeliyiz

Karafazlı, Gübreleme Şeklini Değiştirmeliyiz
İyidere Çevre, Turizm ve Eğitim Dernek (İçted) Başkanı Sabit Karafazlı, serpme ve savurma şeklindeki gübreleme biçimini acilen değiştirilmesi gerektiğini söyledi

İçted Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Karafazlı, “serpme ve savurma şeklindeki gübreleme biçimi çevreye zarar verdiği gibi ekonomik kayıpta yaratmaktadır.  Bir dönüm çaylık alana ortalama 80 ile 100 kg gübre vurulması gerekirken gübre verme şekli nedeni ile bu rakam 200 kg çıkmaktadır.  Buda büyük bir ekonomik kayıp oluşturmaktadır. Halbuki bir avuç alıp çay tamısının (fide) ortasına yanı dibine konursa hem daha iyi verim alınır hem de daha az gübre kullanılmış olur. Ayrıca açık alanlarda ot, çimen ve diken oluşmasının önüne geçilmesi veya minimize edilmesi sağlanmış olunur. Bunun yanında yüzey içme suları da zarar görmez ya da daha az zarar görmüş olur. Böylece gübre karışmış suyun hastalık oluşumu ile tetikleyici vasfını frenlemiş oluruz.

k.20150326093909.jpg

Vurulacak gübre cinsini ezbere değil toprak tahlilinden, analizinden sonra belirlemeliyiz. Böylece toprağın ihtiyacı olan gübre çeşidini tespit edip bu ihtiyacı giderecek gübreyi çaya vermeliyiz. Bu sorun hem çevre, hem sağlık hem de ekonomi açısından önem arz etmektedir. Bu konularda üreticilerimizin ve halkımızın daha duyarlı olmasında yarar olduğunu düşünüyorum” dedi.