Karal, Diploma Denklik Mağdurlarının sorun ve taleplerini dinledi

Karal, Diploma Denklik Mağdurlarının sorun ve taleplerini dinledi
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplumla İlişkiler Başkanı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Diploma Denklik Mağdurları Derneği üyeleriyle bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinledi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplumla İlişkiler Başkanı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, “Kendi hukuk sistemiyle kavgalı olan bir ülke ne kadar yol alabilir? 104 bin kişinin diplomasının yok sayılması, itibarsızlaştırılması, bu şekilde zulme maruz bırakılması kabul edilebilir bir şey değil.” dedi.

Milletvekili Hasan Karal, Parti Genel Merkezi’nde Diploma Denklik Mağdurları Derneği Başkanı Ahmet Özdemir ve yaklaşık 60 dernek üyesi ile bir araya geldi. Dernek Başkanı Özdemir, görüşmede derneğin faaliyetleri hakkında Milletvekili Karal’a bilgi verdi.

“DÜNYANIN NERESİNDE OLURSA OLSUN, ÜNİVERSİTE MEZUNU, ÜNİVERSİTE MEZUNUDUR”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, kendisinin de yurtdışında üniversite bitirdiğini ve birçok haksızlığa şahit olduğunu vurguladı. Bu konunun çözümü için yıllarca mücadele ettiklerini belirten Karal, “Siz, Türkiye’de hak, hukuk, adalet, kalkınma anlayışıyla yola çıkan bir siyasi partinin evrildiği bu noktada, yola çıkış gayelerini unutmasından dolayı ortaya çıkan mağduriyetin kurbanlarısınız. Bütün bu mağduriyetleri, haksızlıkları, hukuksuzlukları bertaraf edebilmek için kurulan AK Parti’nin geldiği nokta, maalesef bu. Bu bir defa ne kadar ilkel bir anlayış. Yani üniversite evrensel bir kavramdır. Dünyanın neresinde olursa olsun, üniversite mezunu, üniversite mezunudur. Devletin kendisinin tanıdığı, hak verdiği, onayladığı, kendi evladını, vatandaşını, kendi öğrencisini yabancı gibi görüp, onu dışlaması tamamen bir hukuksuzluk örneğidir. Sizin bu konularınız inşallah çözülecektir, peşini bırakmamak lazım, mücadeleyi devam ettirmek lazım.” şeklinde konuştu.

“DİPLOMALARIN YOK SAYILMASI KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL”

Karal Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere bağlılığını bildirmiş ve bunu daha önceki yıllarda Anayasasına koymuş bir ülke olmasına rağmen bunu da göz ardı ettiğini anımsattı. Karal, bu politikalar dolayısıyla Türkiye’nin dünya çapında itibarının zedelendiğini vurgulayarak, “Kendi hukuk sistemiyle kavgalı olan bir ülke ne kadar yol alabilir? 104 bin kişinin diplomasının yok sayılması, itibarsızlaştırılması, bu şekilde zulme maruz bırakılması kabul edilebilir bir şey değil. Bu nedenle sonuna kadar mücadelenizde yanınızdayız” ifadelerine yer verdi.

“YÖK MAĞDURLAR ORDUSU YARATTI”

2023 yılı itibari ile 104 bine yakın diploma denklik mağduru olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Ahmet Özdemir ise, “Türkiye Cumhuriyeti’nin de taraf olduğu Lizbon Sözleşmesi’ne göre yurt dışındaki birçok ülkeye YÖK’ten alınan tanınırlık yazılarına istinaden okumaya giden öğrenciler, okullarını bitirip geri döndüklerinde çeşitli bahaneler ile 2547 sayılı yasayla kurulan ve 12 Eylül darbe ürünü olan YÖK adındaki bir kurumun keyfi ve hukuksuz kararları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorun yıllardır çözülemediği gibi daha da vahim bir hâl almıştır. YÖK, uluslararası anlaşma olan Lizbon Sözleşmesi’ni hiçe sayarak, çıkarmış oldukları yönetmelikleri ile Türk gençlerini mağdur etmektedir. Anayasa’nın 90. maddesinde açıkça düzenlenen ‘Uluslararası anlaşmalar iç hukuk kurallarıyla ve yönetmeliklerle değiştirilemez’ hükmü olmasına rağmen YÖK neredeyse her yıl yönetmelik değişikliğine giderek ve yönetmelikleri de geriye yürüterek arkada mağdurlar ordusu bırakmaktadır. Yine ne hikmetse YÖK, Anayasa’nın 10. maddesinde belirtilen eşitlik ilkesine rağmen aynı sınıftan, aynı şartlarda mezun olan öğrencilere bile farklı farklı kararlar vermektedir. Ayrıca bazı okulların eğitim dili ve üniversitenin vermiş olduğu eğitimi Türkçe olarak tanınmasına rağmen ilgili üniversiteden mezun olan öğrencilere Türkçe dilinde eğitim alması nedeniyle YÖK tarafından ret kararları verilmekte, buna karşı açılan davalar kazanılmasına rağmen YÖK hukuku uygulamamaktadır.” dedi. Başkan Ahmet Özdemir, eğitim aldıkları ülkelerde çalışabiliyorken kendi ülkelerine hizmet etmek istediklerini belirterek, 100 bini aşkın kişinin diploma denklik sorununun çözülmesini istedi. Özdemir, “Aslında denklik sorunun çözümü çok basit: Lizbon Sözleşmesi uygulandığında, yedi bölgede kurulacak intibak komisyonlarının belirleyeceği fark dersi ve staj ile bu sorun çözülebilir. Böylece bizler de başka ülkelere hizmet etmek yerine kendi vatanımıza hizmet etme imkânı bulacağız.” diye konuştu.

hasan-karal-diploma-denklik-magdurlarinin-sorun-ve-taleplerini-dinledi.jpg

Kaynak:ZEYNEP TAYLAN

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
14 Yorum