Karal: Rize Havalimanı İçin 100 Milyon Ton Taşa İhtiyaç Var

Karal: Rize Havalimanı İçin 100 Milyon Ton Taşa İhtiyaç Var
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Havalimanı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, Rize’nin gündemine dair sorularını yanıtladı.

Rize’de deniz doldurularak inşa edilmesi planlanan 550 Milyon TL tahmini bedelli havalimanı ile ilgili sorulara cevap veren Karal, proje ile ilgili sondaj çalışmalarının tamamlandığını, sondaj çalışması yapılan sahada yumuşak zemin ile karşılaşıldığını ifade etti.

Karal yaptığı açıklamada, “Havalimanı sondaj çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 3 ay sürdü. Proje çalışmaları başlıyor. Bu da birkaç ay sürebilir. 2016 yılı içerisinde inşallah ihalesi yapılır. Rize Havalimanı tamamen deniz dolgusu üzerinde yapılacak. Dünyada bu konuda fazla bir örnek yok. Rize Havalimanı’nın dışında dünyada deniz üzerinde yapılan üç havalimanı var. Bunlardan bir tanesi Ordu-Giresun Havalimanı. Rize Havalimanı’nda bunların hepsinden daha zor mühendislikler olacak. Bize verilen bilgilere göre Ordu-Giresun Havalimanı 15-17 metre derinliğinde sert zeminde yapıydı. Rize’de ise 30-35 metre derinlikte yapılacak. Zeminde kumsal ve sağlıklı olmayan bir zemin. Kumsalın aşılıp kayanın bulunması gerekiyor. Sağlam zemine inilmeden havalimanı inşa edilirse, en küçük bir yer sarsıntısında facialar yaşanabilir. Bu nedenle mutlaka yumuşak tabaka geçilerek sert zemine inilmesi gerekiyor. Bu durum yapım maliyetini iki katına çıkartıyor. Bu da yaklaşık 550 Milyon TL’lik bir maliyet demek” dedi.

"100 MİLYON TON TAŞA İHTİYAÇ VAR"

Karal, Rize Havalimanı için 100 milyon ton taşa ihtiyaç olduğunu belirterek, “Havalimanının yapılacağı deniz alanın doldurulması için yaklaşık 100 milyon ton kaya gerekiyor. Ordu-Giresun’da 35 milyon ton civarında kaya kullanılmıştı. Burada üç kat fazla taş kullanılacak. Bu taşın nereden temin edileceği noktasında da çalışmalar tamamlandı. Bazı hemşehrilerimiz bu konuda çok acele ediyor. Bu havalimanının inşası çok ince hesaplar gerektiriyor. Geçtiğimiz hafta sondaj çalışmasının yapıldığı alana yakın bir bölgede deprem meydana geldi. Biz her türlü tedbiri düşünmek zorundayız. Bu nedenle havalimanının yapılacağı zemini en sağlıklı şekle getirmemiz gerekiyor. Bu projede yaşanacak bir aksilik hükümetleri bile düşürecek bir konudur. Siz burada 600 milyon TL’lik bir yatırım yapacaksınız ancak bir doğal afet bu yatırımı suya düşürebilir. Bundan dünyada sadece üç tane var. Sıfır hata ile bunu inşa etmemiz gerekiyor. O nedenle her şey hesaplanıyor. Bu nedenle projenin hayata geçirilmesinde acele edemeyiz” diye konuştu.