Karal: Terör, Anayasa ve Başkanlık Sistemini Değerlendirdi

Karal: Terör, Anayasa ve Başkanlık Sistemini Değerlendirdi
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda ülke gündemindeki terör olayları, anayasa görüşmeleri ve başkanlık sistemi hakkındaki soruları cevaplayarak açıklamalarda bulundu.

Karal, yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin bölgesinde güçlü bir devlet olmasını istemeyen dış güçlerin içerdeki uşaklarını da kullanarak Türkiye’nin gücünü zayıflatılmak istediğini belirterek, Türkiye son yıllarda dünyada gündemi belirlenen değil gündem belirleyen bir ülke konumuna geçmesiyle birlikte bizim gücümüz zayıflatılmak isteniyor. Son olarak 3 gün önce Ankara’da özellikle önceden planlanmış bir saldırıyla terör örgütünün uşakları kanlı bir eylem gerçekleştirmişlerdir. Ülke olarak bu eylemin sarsıntısı içerisindeyiz. Bu eylemi yapanlar şunu bilmelidir ki; Biz hiç bir zaman eşkıyaya teslim olmadık. Bundan sonrada bu aziz millet postu on para etmeyen bu eşkıya grubuna teslim olmayacaktır. Önemli olan burada birlik ve beraberliğimiz korumaktır. Bu olay karşısında da gördüğümüz gibi 78 milyon vatandaşımız birleşmiş durumdadır. Tabi ülkemiz bir taraftan bu belayla mücadele ederken ulusal ve uluslararası düzeyde planladığımız projeleri de gerçekleştirmek için azmimizi ve kararlılığımızı sürdürmekteyiz. Bir taraftan ülkemizi tehdit eden bu şer odaklarıyla varımızla yoğumuzla mücadele edeceğiz bir taraftanda ülkemizi dünyanın en güçlü devletlerinden biri yapma noktasındaki hedeflerimizi de gerçekleştireceğiz.” dedi

Yeni anayasa çalışmalarını ve başkanlık sistemini değerlendiren Karal, “Başkanlık sitemiyle alakalı konu anayasanın değiştirilmesi kapsamında ki konulardan bir bölümdür. Bizim buradaki derdimiz yıllardır yamalı bohçaya dönüşmüş mevcut anayasanın çağın demokratik normlarına uygun hale getirilmesidir. Bütün partiler bundan şikâyetçidir ve bütün partiler seçim beyannamesinde anayasanın değiştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Ama nedense masaya oturulduğunda bazı ön yargılı yaklaşımlar bu adımların atılmasını engellemiştir. Şu anda mevcut parlamenter sistemin ne kadar arızalı olduğunu kabul etmeyen hiçbir parti yok. Meclis konuşmalarında her parti parlamenter sisteminin arızlarını konuşuyor ama masanın etrafına gelince masa devriliyor.” diye konuştu.

Karal, parlamenter sistem ve başkanlık sistemindeki bazı farklılıkları karşılaştırarak şu açıklamalarda bulundu: “Halbuki başkanlık sisteminde başkanın yetkileri mevcut Cumhurbaşkanının yetkilerinden daha az. Parlamenter sistemde muhalefetin TBMM’den hiçbir kararını çıkarması mümkün değil. İktidar ne derse o oluyor. İktidarın arzu etmediği hiç bir kanun meclisten geçmez. Başkanlık sisteminde muhalefete partilerinin de kanunları geçirebilme hakkı vardır. Yasamayla yürütmenin tamamen birbirinden ayrıldığı bir sistemi ön görüyoruz biz. Başkanlık siteminde yasamayla yürütme birbirinden tamamen ayrılıyor. Biz illa Amerika’daki veya Fransa’daki gibi bir başkanlık sistemi önermiyoruz. Dünyada birçok devlet başkanlık sistemini uyguluyor. Biz ülkemizin şartlarına göre bir başkanlık sistemi öneriyoruz. Türkiye’de iki başlı bir sistem vardır. Bir tarafta yetkileri son derece geniş halkın seçtiği Cumhurbaşkanı var, diğer tarafta sorumlu olan ve yine halkın seçtiği bir Başbakan var. İki başlı bir sistem var. Etkin karar alma noktasında başarılı olunmaz. Bugün hem Cumhurbaşkanımız hem de Başbakanımız aynı siyasi gelenekten geldiği için sorun yaşanmıyor ama farklı görüşlere sahip Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ülkenin önünü nasıl kilitleyeceğini de tahmin edebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Karal, başkanlık sisteminin anlatılması noktasında önümüzdeki günlerde de başkanlık sistemi hakkında daha geniş ve detaylı bir şekilde açıklamalar yapacaklarını da ifade etti.