Karal'dan Önemli Açıklamalar

Karal'dan Önemli Açıklamalar
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, çay bahçelerinin ruhsatlandırılması için başlatılan çalışmaların sürdüğünü, yeni oluşturulan bahçelerin tespiti için uydudan haritalama çalışması yaptıklarını söyledi.

Yakamoz Restaurant'ta Basın mensupları ile bir araya gelen AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, çay sektöründe yaşanan sıkıntıların çözümü için çalıştıklarını belirterek “Rize’nin en büyük sorunu çaydır.

Bunları aşmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Her şeyi bırakıp çay ile ilgileniyoruz. Tarım Bakanımız ile toplanarak bazı kararlar alarak bir komisyon oluşturduk. Başbakan Yardımcısı, Kalkınma Bakanımız Çaykur Genel Müdürümüz ile beraber yapılabilecekler ile ilgili bir toplantı yapacağız. Kanunlar çerçevesinde bazı görüşmelerimiz iyileştirmelerimiz olacak. Özel sektör konusunda beklentiler var. Bunları da konuşacağız. Yapılan bu çalışmaları duyanlar ne kaptırırsak kardır diyerek hızla yeni çay bahçeleri oluşturuyor. Ancak uydu fotoğrafları ile çaylık alınlar belirlendi. Yeni yapılacak çaylık alanların ruhsatlandırılması yapılmayacaktır. Süratli bir şekilde kaçak çaylık alanlar yapılmakta. Bunların yapılmamasını istiyoruz. Artık çay tarımı ile uğraşan çiftçimiz bir düzen getireceğiz. Bu konularda netleşen bilgileri daha sona açıklayacağız. Profesyonel tarım alanlar ve çiftçi olması için uğraşıyoruz” dedi.

muhammet-avci-hikmet-ayar-hasan-karal-mehmet-topaloglu.jpg

Rize Havaalanının tartışılmasında fayda olduğunu belirten Rize Milletvekili Hasan Karal; Şu an gündemimizde Rize Havaalanı diye bir madde yok. Başbakanımızın da açıkladığı 2023 yılı hedefinde her iki ilde bir havaalanı projesi var. Biz de Rize olarak Artvin iliyle bu aşamada ortak bir havaalanı talebimiz olabilir. Ha sorarsanız; çok acil midir belki değildir ama tartışılmasında fayda vardır. Bu konuda en büyük problemimiz yer problemidir. Denizde yapılacak bir havaalanı ile karada ki havaalanı arasında yaklaşık 10 kat maliyet farkı vardır. Bölgemize ulaşım konusunda çok paralar geliyor. Yol ağımızı genişletip daha modern hale getirdik. Şu an için Rize Havaalanı gibi bir konumuz yok ama konuşulmasında tartışılmasında fayda var” diye konuştu.

21.20130204165434.jpg

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize’de kaynak sularında yapılan incelemede kaynak sularının yüzde 68’inin içilemeyecek seviyede kirli olduğunu belirterek, “Yapılan incelemede köydeki su kaynaklarımız bozuk çıktı. Su kaynaklarımızın yüzde 68’i içilecek durumda değil. İlimizin Batı kısmanda Varda suyu projemiz ile bu sorunu çözmek istiyoruz. Güneysu Gürgen suyu ile Güneysu civarında su sorununu çözeceğiz. Çayeli-Pazar ve Ardeşen temiz kaynaklar bularak bu sorunlarını çözdüler. Rize’nin su sorununu çözmek için köklü çözümler üretiyoruz. Rize’nin su haritasını çıkartıyoruz. Bir iki yıl içerisinde bu çalışmaları bitirterek 50-60 yıl daha su sorununu konuşmak istemiyoruz” diye konuştu.

RİZE’DE AVM YAPILMALI
hasan-karal.20130204132858.jpgÜç ay ertelenen Rize Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini değerlendiren Karal, parti olarak seçimlere hiçbir şekilde karışmayacaklarını, hiçbir adayı desteklemediklerini ifade ederek “Bize soranlara en iyi hizmeti vereceğini düşükleri kişiyi desteklemelerini öneriyoruz. Bende Rize’ye bir Alışveriş Merkezi kazandıracak aday desteklenmelidir. Her ilde bir alış veriş merkezi var. Ama ilimizde yok. Rize’de tüketim alışkanlığı üst seviyede. Bazı yabancı firmaların ilimizde bu yönde araştırma yaparak alış veriş merkezi kurmak için yer baktıklarını öğrendik. Bence bu alış veriş merkezini Rizeliler yapmalıdır. Yapılacak alışveriş merkezinin karı yabancı ülkelere gitmemeli Rize’de kalmalıdır” şeklinde konuştu.

Karal ayrıca açıklamalarında Ovit Tüneli projesinin hızla devam ettiğini, İyidere-İkizdere Karayolu'nun kalan 20 kilometresinin ihalesinin gerçekleştirildiğini, İş Kur tarafından Mart ayında 2 bin işsizin işbaşı yapacağını ve daha önce işe alınan 700 kişi ile geçici süre ile istihdam edilen işsiz sayısının 2700'e yükseleceğini, 2012 yılı içerisinde Rize’de sadece kamulaştırmalar bedeli tutarının 1 Milyar Liradan fazla tuttuğunu ve ödemelerin bir kısmının daha önce ödendiğini geri kalan kısmının ödemelerinin ise devam ettiğini söyledi.

Rize’de muhalefet etme adına, sırf olumsuzluk beyan etmek için bazı etkili ve yetkili kişilerin Ovit tüneli le ilgili olarak, ‘ekonomik değeri yok’ şeklindeki açıklamaların talihsiz açıklama olduğunu kaydeden Karal, “Ovit sonrasına bölgeyi hazırlamamız lazım. Tünel tamamlandıktan sonra göreceksiniz, İyidere-İkizdere güzergahı Türkiye’nin en işlek güzergahlarından bir tanesi olacak. Orada birçok sosyal tesis yapılacak. Çünkü, tüm Karadeniz’i en kısa yoldan doğuya, güney doğuya ve Kafkaslara bağlayan en kestirme yol olacak. Ovit tünelini sadece Erzurum’a veya iç bölgelere 2 bin tane arıcı peteklerini götürsün diye yapmıyoruz. Bazıları hâlâ o kafayla bakıyor Ovit tüneline. Kalkıyor, bazı etkili ve yetkili kimseler ‘Ovit’in ekonomik değeri yoktur’ diyebiliyor. Bunu diyebilen insanlarla ne yapabilirsiniz. O zaman taa Abdülmecid zamanında neden planlandı bu! Bu tip söylemler Ankara’nın moralini bozuyor. Biz Ovit’le beraber lojistik merkez nerede yapabiliriz, ikinci bir liman yapabilir miyiz; bunları hesaplıyoruz. Burada uluslararası ticaret canlanacak.” dedi.

Ovit tünelinin yapılmasının bazı çevrelerce sindirilemediğini ifade eden Karal, şunları söyledi:

Bu tünelin yapılmasını başka bölgelerden içine sindiremeyenler var. Karayollarının yıllık yatırım bütçesi yıllık 3 katrilyon, bunun 1,5 katrilyonu İyidere ile Erzurum arasındaki güzergâha harcanıyor. Sayın Başbakanımızın kararlı duruşu olmasaydı, bu paralar buraya harcanır mıydı? Yüzlerce trilyon lira istimlak için veriliyor. 120 trilyon lira 1 ay önce güney çevre yolu istimlakı için gönderdik. 10 trilyon lira Gündoğdu-Veliköy yoluna gönderdik. Rize’deki sadece istimlak bedelleri 1 katrilyonu geçiyor. Bunlar korkunç rakamlar. Bu kadar masraflar yapılıyor, birileri kalkıp ‘ekonomik değeri yoktur’ diyor. Rizeliler olarak bu yatırımları sahiplenmemiz lazım. Bu yatırımları daha rantabl hale nasıl getirebiliriz, bunun peşinde olmamız lazım. Yoksa küçük hesaplarla ben sana bir çelme takayım düşüncesiyle hareket edilirse Rize kaybeder. Rize limanının büyütülerek uluslararası hale getirilmesi 1970’li yıllardan beri konuşulurdu, biz bunu ihale ettik. Bu hizmetleri sahiplenmemiz, bunlarla gurur duymamız gerekirken, birilerine neden bu onur nasip olmuyor, onu anlayamıyorum.