Karataş, Bir Ahlak Abidesi Olan Mehmet Akif'i Anlattı

Karataş, Bir Ahlak Abidesi Olan Mehmet Akif'i Anlattı
Rize’de Ankara Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş'ın sunumuyla "Bir Ahlak Abidesi Olarak Mehmet Akif Ersoy" konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş'ın sunumuyla düzenlenen  "Bir Ahlak Abidesi Olarak Mehmet Akif Ersoy" konulu konferansta Karataş, çeşitli yazar ve şairlerin Mehmet Akif Ersoy ile ilgili anekdotlarını paylaştı, “Mehmet Akif vefat ettiğinde geriye sadece, bir kat elbise, bir şapka, bir mavzer, bir istiklal madalyası ve yastığının altında bir miktar para bıraktı” dedi.

bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi-5.jpg

Rize Belediyesi ve Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Rize Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kazancı, Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Durmuş, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Müsiad Rize Şubesi Başkanı Mahmut Dabak, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi-7.jpg

Karataş, Mehmet Akif’in hayatı boyunca hiç yalan söylemediğini ve dürüstlüğe çok önem verdiğini belirterek, “Büyük üstadımız Mehmet Akif’in yazdıklarıyla yaşadıkları birbiriyle örtüşür durumdadır. O, yazdıklarını yaşamış, yaşamadıklarını da yazmamıştır. Kalbinin içinde hissetmediğini söylememiştir. Mehmet Akif samimidir, iki yüzlü ve riyakar insanları sevmez” dedi.

Kendisiyle karşı görüşte olan insanların bile Mehmet Akif’in doğruluğundan şüphe etmediğini söyleyen Karataş, “Mehmet Akif Ersoy’la karşı görüşte olan Nazım Hikmet bile, onun dürüstlüğünü kanıtlıyor ve saygı duyuyor. Farklı ideolojideki insanlar ona hakkını her zaman teslim etmiştir. Mehmet Akif, bize bu yönüyle rol model olmalıdır. Mithat Cemal bir hatıratında Mehmet Akif için, ‘Mehmet Akif 63 yıllık hayatını hiç yalana müracaat etmeden size anlatır’ sözlerine yer vermiştir”

turan-karatas-bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi.jpg

“Mehmet Akif tutarlı adamdır. Hayatı boyunca siyasi iktidarlara göre duruşunu hiç değiştirmemiştir. Başkalarını taklit etmeyi hiç tasvip etmez. Yalnız, mutaassıp değildir, düşüncelere körü körüne bağlanmaz. Muhafazakardır, iyi ve yararlı olan şeyleri muhafaza eder. Batının ilmine ve fennine karşı algılarını açmıştır” ifadelerine yer veren Karataş, Mehmet Akif’in cimrilik, ikbal şımarıklığı (mevki ve makam şımarıklığı) ve kibirden uzak durmayı öğütlediğini vurguladı.

Mehmet Akif’in paraya hiç önem vermediğini söyleyen Karataş, “Kendisi ilkeli ve hayatını hakikate adayan bir adamdır. Maddi değerlere hiç önem vermemiştir. Öyle ki, vefat ettiğinde geriye sadece, bir kat elbise, bir şapka, bir mavzer, bir istiklal madalyası ve yastığının altında bir miktar para bıraktı” dedi.

bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi-8.jpg

Karataş konferansı Mehmet Akif’in şu sözleriyle sonlandırdı, “Eğer insan ucunda ölüm yoksa verilen sözü yerine getirmelidir. Verilen sözü yerine getirmemek, ya ölüm, ya da ona yakın bir hadiseyle mazur görülebilir”

Konferans sonunda Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Prof. Dr. Turan Karataş’a günün anısına teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti.

bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi-6.jpg

bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi-2.jpg

bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi-3.jpg

bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi-4.jpg

bir-ahlak-abidesi-olarak-mehmet-akif-ersoy-konferansi.jpg