Kardeş Dereler Rize'de Buluştu

Kardeş Dereler Rize'de Buluştu
HES’lerin bölgedeki neden olacağı çevre tahribatını önlemek için kurulan Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) 2. Meclis Toplantısı Rize’de yapıldı.

Rize Tek Gıda-İş Sendikası Salonu’nda gerçekleşen toplantıya 20 ilden 67 temsilci katıldı. Hopa Olayları’nda rahatsızlanarak hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu da toplantıda Kemalpaşa temsilcisi olarak yer aldı. Toplantıda yeni döneme ilişkin çalışma programı oluşturulurken; Platformun yeni Yürütme Kurulu da seçildi.

Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, yaptığı konuşmasında, Doğu Karadeniz bölgesinde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projelerinin doğal yaşam alanlarına verdiği geri dönüşümsüz zararlara karşı demokratik ve hukuksal anlamda yaşam mücadelesi verildiğini ancak bu mücadelenin çeşitli baskı ve sindirme politikalarıyla engellenmeye çalışıldığını belirtti.

kardes-dereler-rizede-bulustu-1.jpg

DEKAP Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise yaptığı konuşmasında, HES ve yaşam mücadelesinde yeni bir sürece girildiğine işaret ederek; “Doğal yaşam alanlarımız sadece HES projeleri ile değil, taşocakları, maden aramaları, termik ve nükleer santrallerin de tehdidi altında. Dünyada koruma önceliği olan bütün yaşam alanlarımıza, sularımıza ve topraklarımıza karşı amansız ve acımasızca vahşi saldırılar yapılmakta, bunun altyapısı da yapılan yasal düzenlemelerle sağlanmaktadır. Hopa’da, Gerze’de, Of Solaklı ve Tortum’da köylülerimize karşı coplu-gazlı saldırılar düzenlenmekte; fnayasal, yasal ve demokratik haklarını kullanarak, hukuk kuralları çerçevesinde yaşam alanlarını savunan köylülerimiz ‘vatan sevmez’ olarak yaftalanmakta ve yargılanmaya çalışılmaktadır! Önümüzde çok daha zorlu bir süreç var! Artık sermaye gurupları, onların hamiliğini üstlenen siyasiler ve vahşi kapitalizm bütün olanaklarıyla yaşam alanlarımıza saldırmakta ve rant kapılarını açmak için her türlü girişimi mubah saymaktadır. Ama yılmayacağız, yalanlarını ortaya çıkarıp, mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.