Kardeş Dereler Toplanıyor

Kardeş Dereler Toplanıyor
Doğu Karadeniz Bölgesinde kurulması planlanan Hidroelektrik Santrallerine karşı mücadele eden çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımı ile oluşturulan...

Doğu Karadeniz Bölgesinde kurulması planlanan Hidroelektrik Santrallerine karşı mücadele eden çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımı ile oluşturulan Derelerin Kardeşliği Platformu, tüzel kişilik kazanma çalışmalarını başlattı.

Bölgede kurulması planlanan HES’lerin, doğal yaşam alanlarına vereceği geri dönüşümsüz zararlar, bölgenin sosyal ve kültürel değerlerini ortadan kaldıracağına ilişkin iddialara dikkat çekmek amacıyla oluşturulan platformun ilk Genel Koordinasyon Kurulu Toplantısının 20 Şubat’ta Rize’de yapılacağı bildirildi.

Doğu Karadeniz Bölgesindeki 12 ilde bulunan çeşitli sivil toplum örgütleri ve çevre koruma derneklerinin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek toplantı hakkında yazılı bir açıklama yapan Platformun Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, toplantıda platformun tüzel bir yapıya kavuşturulması için altyapı çalışmalarının başlatılacağını kaydetti.

Platformun, HES’lere karşı yürütülen hukuk mücadelesinin avukatlarından Remzi Kazmaz’ın kurucu başkanlığında bu güne kadar herhangi bir hiyerarşik yapı olmadan, güçlü bir şekilde bütünleştirici bir görev üstlenerek çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Gürkan; “HES’lere karşı verilen mücadele bir gönül ve yürek işi. Taşına, toprağına, suyuna, vadisine, doğasına, sosyal, kültürel ve tarihsel değerlerine hiçbir karşılık beklemeden sahip çıkan insanların birlikteliği ile oluşturulan Derelerin Kardeşliği Platformu, yılmadan ve sonuna kadar bu mücadelesini sürdürecektir. Çünkü bizim ne satacak suyumuz ne de bir karış toprağımız var. Her türlü hukuksuzluğun, doğal katliam ve dere soykırımının yaşandığı HES projelerinin derhal durdurularak, üretim lisanslarının iptal edilmesi çağrımızı bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Aralarında TEMA Vakfı’nın da bulunduğu yüzlerce çevre ve doğa derneğinin temsilcilerinden oluşturulan Derelerin Kardeşliği Platformu’nun Rize’de yapılacak olan ilk Genel Koordinasyon Kurulu toplantısında, platformun tüzük taslağı, örgütlenme şeması, çalışma yöntem ve kurulları gibi konular ele alınacak.

Tek Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Şube Başkanlığı toplantı salonunda yapılacak olan ve başta Rize olmak üzere Trabzon, Artvin, Giresun, Bayburt, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Tokat, Sinop, Çorum ve Amasya’dan temsilcilerin katılacağı Derelerin Kardeşliği Platformu Genel Koordinasyon Kurulu toplantısında ayrıca bölgedeki vadilerde yapılması planlanan HES projelerine karşı verilen mücadelelerdeki son gelişmeler konusunda da katılımcılara bilgiler verilecek.

Toplantının bir gün boyunca devam edeceği kaydedilirken, toplantı sonrasında bir sonuç bildirisi ve platformun bu konudaki taleplerinin yer alacağı bir de ortak açıklama yapılacağı kaydedildi.