Kastamonu’da “Uluslararası 10. Kayın Sempozyumu” Başladı

Kastamonu’da “Uluslararası 10. Kayın Sempozyumu” Başladı
Kastamonu Üniversitesi ve IUFRO işbirliği ile 01-06 Eylül 2015 tarihleri arasında "Uluslararası 10. Kayın Sempozyumu" düzenlenecek.

Kastamonu Üniversitesi ve IUFRO işbirliği ile 01-06 Eylül 2015 tarihleri arasında "Uluslararası 10. Kayın Sempozyumu" düzenlenecek.

Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Kampüsü içerisinde 3 Mart Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Vali Şehmus Günaydın, Türkiye'nin değişik bölgelerinde görev yaptığını belirterek, "Ormanların beni en çok etkileyen faydalarından bir tanesi sanayinin şehre vermiş olduğu zararı minimize etmesindeki varlığı oldu. Ben, Yatağan Kaymakamlığı görevinde bulundum. Yatağan'da Termik Santrali bulunuyor. Termik Santrali günde, yaklaşık 18 bin ton kömür yakıyor. Bunların ortaya çıkardığı karbonmonoksit veya diğer zehirli gazlar ile aynı zamanda partiküller dediğimiz madde gibi hava kirliliği oluşturan bu tür maddelerinin çevreye verdiği zararı önlemede ormanların faydaları çok büyük. Bundan ben, ziyadesiyle çok memnun oldum. Yatağan'ın da yaklaşık yüzölçümünün yüzde 65'i ormanlarla kaplı bir şehirdir. Bu yüzden ormanlarımızın, erozyonu önleme ve ekonomiye büyük katkısı gibi faydalarının yanında beni en çok etkileyen hava kirliliğini önleyen kısmıydı. Bizler de, Kastamonu'da tarih boyunca fazlasıyla ormanların şehrimize katkısını her zaman gördük. Düzenlediğimiz Ahşan Fuarı'nda ormanlarımızın ve ağaç sanayimizin katkılarını görmüş oluyoruz" dedi.

"AHŞAPTAN KONAKLARIMIZI VE EVLERİMİZİ KORUMA ALTINA ALIYORUZ"

Ahşap şehri olan Kastamonu'da Uluslararası Kayın Sempozyumu'nun yapılmasının kendilerini son derece memnun ettiğini aktaran Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, "Kastamonu, tarihiyle ve kültürüyle övünen bir şehirdir. Kastamonu, sivil mimari özelliğinin yaşatıldığı en güzel şehirlerden bir tanesidir. Bunu Kastamonu'da bulunan konaklarda fazlasıyla görebiliriz. Konaklarımızı, zamanında yeteri kadar koruyamamış olabiliriz ama 2014 yılında göreve geldikten sonra Kastamonu Belediyesi olarak tarihi ve kültürel değerlerimizi yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için birçok proje hazırlamaya başladık. Bunların ise, birkaç tanesini hayata geçirdik. Kastamonulular olarak, ahşaba ve ormanlarımıza verdiğimiz değer büyüktür. 10 Eylül'de Kastamonu'da Ahşap Fuarı adı altında Ahşap Tanıtım Günleri düzenlenecek. Kastamonu ahşabını, ülkemize ve dünyaya iyi tanıtmamız gerekiyor. Kastamonu'nun ormanlarını ve ağaçlarını iyi tanıtmamız ve gerektiği şekilde korumamız gerekiyor. Bu sayede ormanlarımızı ve ağaçlarımızı, gelecek nesillere iyi bir şekilde teslim etmemiz gerekiyor. Bunun için bazı çalışmalar yürütülüyor" ifadelerini kullandı.

"SEMPOZYUM, MİLLETLERARASI DOSTLUK BAĞLARINI GÜÇLENDİRECEKTİR"

14 ülkeden ilim insanının katıldığı ve 87 ilmi araştırmanın tebliğ edileceği 10. Uluslararası Kayın (Beech) Sempozyumu'nun milletlerarası dostluk bağlarını güçlendireceğine işaret eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da, şunları söyledi:

"Bu ilmi faaliyetin, Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde Türkiye'de düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve bütün iştirakçilere teşekkür ediyorum. Sempozyumun hedeflerine ulaşmasını, bilim dünyasına katkı sağlamasını ve hayırlar getirmesini diliyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum."

Sempozyuma; Azerbaycan, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İran, Japonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, İsviçre, Amerika ve Türkiye olmak üzere toplam 14 ülkeden 87 adet bildiri sunuldu. Bu bildirilerin 40 adedi sözlü olarak 7 oturumda 27'si ise 2 poster bildiri oturumlarında sunulacak.

Kastamonu'da ilk kez düzenlenen sempozyuma, Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Araç Belediye Başkanı Mustafa Ayanoğlu, Danimarka Kopenhag Üniversitesi'nden Prof. Dr. Palle Madsen, İran Tahran Üniversitesi'nden Prof. Dr. Khosso Sagheb Talebi ile çok sayıda yabancı konuk, ahşap üretimi yapan firma yetkilileri, yabancı ve Türk akademik personel, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Öte yandan 1 Eylül'de başlayan sempozyum, 6 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek.

Kastamonu’da “Uluslararası 10. Kayın Sempozyumu” Başladı

Kastamonu’da “Uluslararası 10. Kayın Sempozyumu” Başladı

Kaynak:IHA