Katarakt Hastalığında Akıllı Lens  Tedavisi

Katarakt Hastalığında Akıllı Lens  Tedavisi
Katarakt Hastalığında Akıllı Lens  Tedavisi uygulaması

Katarakt ameliyatı sırasında takılan akıllı lens sadece katarakt hastalığının değil, gözdeki diğer kırma kusurlarının da çözümü olabilir. Göz yapısı uygun olan hastalara doğru akıllı lens takıldığında çok iyi sonuçlar alındığı gözlenmektedir.

Katarakt, genellikle 40 yaş ve üstünde görülen bir göz hastalığıdır. Katarakt kişinin yavaş yavaş bulanık ve renkleri cansız görmesiyle başlar. Bu durum gittikçe kişinin hayat kalitesini düşürür. Hasta katarakt belirtilerini kendisinde gördüğü zaman bir an önce göz doktoruna gözükmesi gerekir. Çünkü ne kadar erken müdahale edilirse katarakt ameliyatı o kadar kolay yapılır.

Katarakt Nedir?

Gözümüzün içinde doğuştan sahip olduğumuz bir lens vardır. Bu lens saydamlığını ve esnekliğini yitirdiği zaman katarakt olmuş olur. Saydamlığını yitiren bu lensin içine yeteri kadar ışık giremediği zaman kişi normalden daha az görür. Katarakt ilerledikçe hasta loş ışıkta daha az görür. Renkleri daha cansız görmeye başlar.

Katarakt Belirtileri nelerdir?

Katarakt olmuş bir gözde bulanık bir görüş vardır. Renklerin canlılığı olmaz. Kişi düşük ışık olan ortamlarda ya da gece olduğu zaman görmek daha zor olur. Aynı zamanda ışığa karşı bir hassasiyet gelişir. Bazı durumlarda ise hasta çift görme durumunu yaşar. Hastanın göz numaraları sıkça değişir ve yakını görmekte rahatsızlık yaşar.

Genellikle 40 yaşın üstündeki kişilerde görülür. Katarakt olmuş kişi sanki buzlu bir camın ardından ya da puslu bir havadaymış gibi bir görüşe sahiptir. Bu zaman içerisinde tedavi edilmezse hastanın görüşü daha kötüye gider ve günlük işlerini yapamaz hale gelir.

Göz doktoru her yıl hastayı detaylı muayene ettikten sonra teşhis konulabilir. Bu yüzden, 40 yaşını aşmış kişiler her yıl göz muayenesi olması gerekmektedir.

Katarakt tedavisi ve Akıllı Lens

Katarakt tedavisi ilaçla geçebilecek bir hastalık değildir. Kişi mutlaka katarakt ameliyatı olmak zorundadır. Katarakt ameliyatı çoğu göz hastalığına ve operasyonuna nazaran çok daha kolay bir ameliyattır.

Ameliyat öncesinde hastaya özel anestezi damlaları damlatılır. Hastanın göz ve çevresi bu sayede uyuşturulur. Hasta operasyon esnasında uyanıktır. Doktoru ile konuşabilir ya da istediği şarkıyı dinleyebilir. Genel anestezi yapılmadığı için katarakt ameliyatı sonrasında hasta hastanede yatmaz. Göz bandı takılır ve evine rahatlıkla gider.

Hastanın ilk önce bir gözü aradan doktorun belirlediği bir süre geçtikten sonra diğer göz ameliyat edilir. Aynı anda iki göz ameliyat edilmez. Doktor özel araçlarla katarakt olmuş lensi alır ve yerine yapay lensi yerleştirir.

Akıllı lens tedavisi sadece katarakt ameliyatı ya da hastalığı için kullanılmaz. Akıllı lens, uzak, yakın, orta mesafe ve astigmat görme kusuru olan hastalarda da uygulanabilir. Akıllı lens kişiye özel uygulanmaktadır. Kişinin yaşam tarzına göre doktorun seçeceği akıllı lens hastaya uygulanır.

Göz içi lenslerin çeşitleri nelerdir?

Hastanın durumuna göre doktor kişiye özel bir lens seçer. Bu lensler Monofokal yani tek odaklı lensler, Bifokal uzak ve yakını görmeyi sağlayan iki odaklı lensler, trifokal (Akıllı lens) yani uzak, yakın ve orta mesafeyi görmeyi sağlayan üç odaklı ve Torik lens (astigmatlı lens) gibi çeşitleri vardır.

Bu lensler kişinin görme kusurlarını ve kataraktını aynı anda giderebilir, ömürlük lenslerdir. Yapıldığı materyalden ötürü göz içinde bir insan ömründen daha uzun bir süre boyunca sağlıklı bir şekilde kalabilir.

Akıllı lens ameliyatı yapıldığında kişinin daha sonra katarakt olma ihtimali yoktur. Çünkü yerine takılan lens tekrardan saydamlığını ve esnekliğini yitirmez. Böylelikle hasta bir operasyonla bir ömür boyu hem kataraktından kurtulur hem de görme kusurları tedavi edilir.

Akıllı lens nedir ve diğer göz içi lenslerden ayıran farklar nelerdir?

Akıllı lens, genellikle 40 yaşından sonra uygulanan bir tedavidir. Akıllı lens katarakt dışında hastanın uzak, yakın ve orta mesafedeki göz kırma kusurlarını tedavi eden bir yöntemdir. Bu yapay mercek doktor tarafından hastanın gözünün içine operasyon ile yerleştirilir. Renksiz bir yapıya sahiptir.

Akıllı lens diğer göz içi lenslerden biraz daha farklıdır. Diğer göz içi lensler birden fazla alanı netleyemezken, akıllı lens yapıldığı materyal ve bulundurduğu odak teknolojisinden ötürü uzak, yakın ve orta mesafeyi net bir şekilde gösterir.

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.