Katsayı zulmü bitti, sıra 35 yaşta

Katsayı zulmü bitti, sıra 35 yaşta
Ve beklenen oldu... 28 Şubat sürecinin kırıntılarından katsayı adaletsizliği sona erdi.

Hükümet tarafından meslek ve teknik liselere karşı oluşan önyargı nedeniyle YÖK’ten bu adaletsizliğin kaldırılması istenmiş ve böylece ÖSS'de uygulanan düşük katsayı engelini aşmak için, genel liselilerle eşit haklara sahip olmak isteyen İHL ve diğer meslek lisesi öğrencilerinin mağduriyeti giderilmeye çalışıldı.

28 Şubat sürecinde imam hatip mezunlarına yönelik çıkarılan `katsayı eşitsizliği`, 11 yıllık süre içinde geride 300 bin imam hatiplinin yanı sıra 5.7 milyon mağdur liseliyi bıraktı.

Peki ama gecikmiş de olsa ortadan kaldırılan yanlış bir uygulamanın ardından yıllardır mücadele veren 80 yaş üzeri siyasetçilerin makam mevkii hırsına inat 30 yaşını yaşlı gösterenlere karşı anayasal bir hakka sahip olduklarını düşünen 35 yaş savaşçılarının verdikleri bu mücadeleye ne zaman karşılık verilecek.

Devlet Memurları Kanunu’na ve Anayasaya göre kamu hizmetine girmede hizmetin gerektirdiği niteliklerden başka ayrım yapılamayacağı ifade edilmiş ve anayasanın ilgili maddesinde de idarenin kuruluş ve görevleriyle bütün olduğu belirtilmiştir.
Ancak ülkemizde uygulama bu yönde değil maalesef…
Yurt dışında yabancı dil eğitimi almış ve ülkesine geldiğinde 30 yaşını aşmış bir insanın kaymakam olma hakkı yok mudur?

Eğitim fakültesinden mezun bir öğretmen ikinci üniversite olarak hukuk fakültesini bitirmiş ve 30 yaşını geçmişse hakim ve savcı olma hakkı yok mudur?

Emniyet mensubu bir polis veya uzman bir asker, dışardan iktisat, kamu yönetimi, işletme ve benzeri fakülteleri bitirdikten sonra 30 yaşını aşmış diye vergi denetmeni, hesap uzmanı olmasına mani olmak doğrumudur?

35 yaş savaşçıları, Anayasaya aykırı buldukları ve haklarının olduğuna inandıkları bir konuda meseleyi hemen hemen bütün vekillere e-postayla, fakslarla iletmiş. Zaman zaman kendileriyle yüz yüze görüşülmüş. Ancak bu konuda mecliste sadece bir milletvekili tarafından verilen tasarı bulunmasına rağmen konunun yasalaşması konusunda bir adım atılmamış. Muhalefet vekilleri topu iktidara atarak minder dışına kaçarken iktidar vekilleri görmüyor, duymuyor.
Hatta Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa, İtalya ve bir çok Avrupa ülkesiyle ülkemiz uygulaması mukayese gösterilerek konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürüleceği vurgulanıyor.

Tüm ümitler Başbakana bağlanmış. Öğrenci affına vekiller kayıtsız kalırken bu konuda duyarlılığını göstererek yasalaşmasını sağlayan Başbakandan randevu talep ederek taleplerini  kendisine iletmek isterlerken aynı zamanda meseleye duyarsız kalan vekilleri de başbakana şikayet etmek istiyorlar.  İktidar vekillerinin Başbakana yardım etmediklerini düşünüyorlar.

Bugün mecliste %20 ye yakın vekil 60 yaş üzerinde olup ülkeye hizmet etmek adına yaşlı kabul edilmezken 30 - 35 yaş arasını yaşlı kabul ederek bu kişilerin hakim, savcı, kaymakam gibi kariyer meslekleri edinmesine engel olmak ne izan, ne insaf ne de merhamet duygularıyla bağdaşır. Meclisin sağduyusu bu mağduriyeti giderecek somut adımın bir an önce atılmasıdır.

Ümit Demirhan/cafesiyaset