Kaymakam, Cüzdanlardan Neden Para Kesildiğini Açıkladı

Kaymakam, Cüzdanlardan Neden Para Kesildiğini Açıkladı
Rize'nin Pazar İlçesi Kaymakamı Selçuk Aslan, çay cüzdanlarından neden ücret kesintisine gidildiğini açıkladı.

Rize'nin Pazar İlçesi Kaymakamı Selçuk Aslan, çay cüzdanlarından tahsil edilen paraların, köy yollarının genişletilmesi konusunda taahhüt edilen yüzde 25'lik katkı payı olduğunu belirtti.

Aslan, yaptığı açıklamada, Pazar Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı (KHGB) tarafından 2010-2012 yıllarında ilçe genelinde köy yollarının standart hale getirilmesi amacıyla yapılan yol genişletmeleri ve bu genişletmenin finansmanı konusunda köylerin yaptıkları katkılar konusunda bilgilendirilme ihtiyacı olduğunu belirtti.

Pazar Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin genel karar organı olan Birlik Meclisi'nin kararıyla ilçe genelinde topyekun ve eş zamanlı tüm köy yollarının genişletilebilmesi için ''KÖYDES ve diğer kaynaklar kullanılarak yapılacak yol standartlarının geliştirilmesi çalışmalarında maliyet ve harcamaların yüzde 25'lik kısmının ilgili köylerce karşılanması''nın oy birliğiyle kabul edildiğini ifade eden Aslan, şunları kaydetti: ''Alınan karar doğrultusunda ilçe genelinde tüm köylerimizde değişik ölçülerde olmak üzere 176 bin 650 kilometre yol genişlemesi çalışması yapılmıştır. Tüm ilçe halkımızın da müşahit olduğu anılan çalışmalar yapılırken köylerimizin taahhüt ettikleri katkıların sunulmasında bazı köylerimiz eksiksiz taahhütlerini yerine getirirken, bazı köylerimiz taahhüt oranınca katkı sunamamıştır. Bu durum ise yapılan işlerin finanse edilmesinde sıkıntılar doğurmaya başlamıştır. 442 sayılı Köy Kanunu'nun 13. maddesinin 18. bendine göre, yolların yapımı köyün zorunlu işleri arasında olmasından hareketle köy muhtarlıklarımız, köyleri namına vermiş oldukları taahhüdü gerçekleştirmek için imece kararı almışlardır. Anılan kanunun 44. maddesine göre hangi işlerin köylü tarafından kendileri çalışarak ve hangi işlerin para ve işçi çalıştırmak suretiyle yapılacağına ihtiyar heyeti karar verecektir. Yine ihtiyar heyeti köylünün kaçar gün çalışacağına, köylülerden imecede çalışmak istemeyenlerin yerlerine işçi tutabileceği gibi günün koşullarına göre bir günlük işçi ücreti kadar tutarı köy bütçesine ödemek zorunda olduğu düzenlenmiştir.''

Köy Kanunu'nun 66. maddesinde ise ihtiyar heyetince hükmedilen paraları vermeyenlere 21 gün zarfında borcunu vermesi için köy muhtarı tarafından haber gönderildiğinin belirtildiğini kaydeden Aslan, şöyle devam etti: ''21 günün sonunda borçlu borcunu ifa etmezse ihtiyar heyetinin mazbatası hükümete gönderilir. Mülki bağlılık durumuna göre vali, kaymakam veya nahiye müdürünün, usule göre parayı tahsil ve köy sandığına veya ihtiyar heyeti vasıtasıyla alacaklılara teslim edeceği belirtilmiştir. Belirtilen mevzuat çerçevesinde köylerimize sunulan hizmetlerde köylerimizin taahhütleri olan katkıların tahsilinin 442 sayılı kanunun 66. maddesi gereğince yasal sorumluluk çerçevesinde yerine getirilmesi amacıyla tamamı çay müstahsili olan borçluların alacaklarından mahsup ile ilgili köy muhtarlıkları hesaplarına aktarılması için mevzuat çerçevesinde ilgili çay fabrikalarına talimat yazıları gönderilmiştir. Uygulama Pazar ilçemiz özelinde bir yılı aşan zaman diliminde devam etmektedir.

Köylerinde yapılan işler konusunda köyleri adına taahhütlerini yerine getirmeyen muhtarlarımız taahhüt ettikleri katkının ivedilikle yerine getirilmesi konusunda uyarılmaktadır. Taahhütlerin yerine getirilmemesinin ortaya çıkaracağı borcun finansman karşılığının bulunmaması ve eşitlik, adalet duygularını incitmesi yönüyle taahhütlerin yerine getirilmesinin takibine devam edilecek olup ilgilileri hakkında yasal yollara başvurulacaktır. Karadeniz coğrafyasında köy yollarının dar olması genel bir sıkıntı olup gelen ödeneklerle sıralı bir sistemle yolların genişletilmesi on yıllara sarkacak iken, sorumluluk makamındaki yöneticilerimizin liderliğinde tüm muhtarlarımızın gayretleriyle önemli bir sorun 3 yıl gibi bir zaman diliminde çözümlenmiştir. Bu çözümde köylümüzün maddi katkı sunması ve yeri geldiğinde kendi arazisinden yer vermesi gibi özveri ve fedakarlıkları sayesinde elde edilen bu başarı, devlet vatandaş işbirliği ile kamu hizmetlerinde standartların yükseltilmesinde en güzel örneklerden birini oluşturmaktadır.''