Kaymakamlık Fırtına'yı Durdurdu!

Kaymakamlık Fırtına'yı Durdurdu!
Fırtına Deresinden izinsiz olarak yapılan ve vatandaşların yoğun tepkisine neden olan malzeme alımlarının Ardeşen Kaymakamlığı tarafından durdurulduğu bildirildi.

Koruma altında olan ve dünyanın en önemli ekolojik bölgelerinden olan Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Fırtına Vadisi ve ona can veren Fırtına Deresinden uzun bir süredir yapılan malzeme alımları Ardeşen Kaymakamlığı tarafından durduruldu. Alınan malzeme alımları ile ilgili olarak bir çok kez basın açıklaması ve yüzlerce şikayet yapılmıştı. Fırtına Vadisi, Derelerin Kardeşliği Platformu tarafından 2012 yılında yapılan başvurular sonunda 1 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında çalışmalar aralıksız durdurulmuş fakat daha sonra aralıklarla ve son dönemde kesintisiz olarak devam etmişti.

Yapılan çalışmalarla ilgili olarak Fırtına vadisi Derelerin Kardeşliği tarafından sürekli başvurularda bulunulmuş vatandaşların katılımıyla basın açıklamaları yapılmıştı.

Konuyla ilgili olarak DSİ’nin olumsuz görüş bildirmesine rağmen ve yasal izin alındığına dair herhangi bir belge ibraz edilmemesine rağmen çalışmalar aralıksız sürmüş ve Fırtına deresinin kenarlarında alınan malzemelerle çakıl  tepeleri  oluşturulmuştur.

Vatandaşların yaşanan durumdan rahatsız olmaları ve sorunun bir an önce çözülmesi için gelen talepleri üzerine  4 Nisan 2013 tarihinde Fırtına Vadisi Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Cavit Uzunibrahimoğlu ve Ardeşen Belediyesinin CHP'li Meclis üyesi Saltuk Deniz, Kaymakamlığa başvurarak  çalışmaların bir an önce durdurulmasını istemişti.
 
ARDEŞEN KAYMAKAMLIĞI ÇALIŞMALARI DURDURDU..
 
Yaşan gelişmeler üzerine Ardeşen Kaymakamlığı 04.04.2013 tarihinde Fırtına Deresi yatağında yapılan malzeme alımlarının “derhal durdurulmasını” ve “dere yatağının normal haline getirilmesini” isteyerek Fırtına deresi yatağından malzeme alınmasını yasaklamıştır.
 
CHP ARDEŞEN İLÇE BAŞKANI URAL”YASAKLAMA KARARINI OLUMLU BULUYORUZ. KARARIN UYGULANMASINI TAKİP EDECEĞİZ”
 
Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Ardeşen İlçe Başkanı R.Kemal Ural , “konuyla ilgili olarak bir çok kez resmi makamlar nezdinde girişimlerde bulunmuştuk. Bu sorunun bir an önce çözülmesi ve Fırtına Deresinin bir rant kaynağı olarak görülmesinin ve bu şekilde yağma edilmesinin önüne geçilmesini talep etmiştik. Bu nedenler Kaymakamlığımızın almış olduğu bu kararı olumlu bulduğumuzu  söylüyoruz. Umarız bu karar geçici alınmış bir karar değildir. Biz bundan sonra ki süreçte alınan kararın ıygulanmasını takip edeceğiz” dedi.

BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DENİZ “GEÇ ALINAN BİR KARAR”
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Ardeşen Belediyesinin CHP'li Meclis Üyesi Saltuk Deniz, “Ardeşen Kaymakamlığının almış olduğu kararı geç alınmış olmasına rağmen olumlu buluyoruz. Bu karar çok daha önce alınmış olmalıydı. Çünkü yapılan çalışmalar hem Fırtına deresine zarar verdi hem de vatandaşlarda ki hukuk algısına zarar vermiştir. Biz vatandaşlarımızın bize gelen çok yoğun istekleri nedeniyle çalışmaları takip ettik ve durdurulması için uğraş verdik. Ama gene de geç de olsa alınmış olan karar doğrudur. Umarım bu uygulama sürekli olur. Çünkü aldığımız duyumlar bu kararın geçici olduğu çalışmaların bir süre sonra yeniden başlayacağı doğrultusundadır. Umarım yanlış bir bilgidir. Çünkü herkesin yasaları uygulaması gerektiğine inanıyoruz ” dedi.