Kazada Ürperten soru işaretleri

Kazada Ürperten soru işaretleri
Polonyalı liderin öldüğü uçak kazasındaki soru işaretleri

Tarih 5 Mart 1940… Dönemin Sovyet lider Josef Stalin, 2. Dünya Savaşı sırasında gizli servise, Kızılordu tarafından esir alınan Polonyalı 22 bin savaş esirini öldürmesi için emir verdi. Rusya'nın Belarus sınırındaki Smolansk kentine yakın Katin ormanında, üç ayrı Sovyet toplama kampında tutulan Polonyalı savaş esirlerinin neredeyse tamamı katledildi. Haziran 1940'da sona eren katliamda, Polonya halkının en eğitimli ve üretken kesimini oluşturan 26 bin savaş esiri, kafalarından vurulduktan sonra toplu mezarlara gömüldü. Öldürülenlerder doktor, avukat, öğretim üyesi, mühendis, polis, rahip gibi mesleklerden gelen yedek subaylardan oluşuyordu.

Rus yönetimi uzun yıllar boyunca bu katliamı üstlenmedi. Hatta katliamın Nazi lideri Adolf Hitler tarafından hazırlandığı iddia edildi. SSCB'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile SSCB'nin 1991'de dağılmasından sonra Rusya Devlet Başkanı olan Boris Yeltsin, Katin'de kısmi sorumluluğu kabul ettiler.

Tarih 9 Nisan 2010… Rus yönetiminin uzun yıllar sonra Katin katliamını üstlenmesi hatta Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 7 Nisan'da katliamla ilgili anma törenlerine Polonya Başbakanı Donald Tusk'la katılması üzerine Polonya devletinden kalabalık bir heyet uçakla Rusya'ya doğru yola çıktı. Devlet Başkanı Leh Kacinski, Polonya Genelkurmay Başkanı, Polonya Merkez Bankası Başkanı da dahil onlarca seçkin yöneticinin bulunduğu heyet Katin katliamıyla ilgili bir anma törenine katılmayı hedefliyordu. Ancak hiçbiri bunu gerçekleştirmedi. Uçağın düşmesi sonucu tüm yolcular yaşamını yitirdi.

Yaklaşık 60 yıl sonra yaşanan bu kaza kafalarda birçok soru işareti yaratıyor. 1940'da Polonya'da ülkenin geleceğini belirleyecek seçkin bir ekip katledilirken 2010'da yine seçkin devlet yöneticilerinden oluşan bir grubun Rusya'da bir kaza sonucu ölmesi tesadüf mü? Bugün bütün dünya, bunun gerçekten bir kaza olduğunu temenni ediyor...