Kazaların % 80'i İçkiden

Kazaların % 80'i İçkiden
Rize Yeşilay Üyesi ve İkizdere Temsilcisi İsmet Kösoğlu Trafik kazalarının %80 i alkol kaynaklı olduğunu belirtti.

 Tütün ve Alkol Piyasası Düzenlenme Kurumu’nun alkollü içkilerin satışı, dağıtımı ve reklamları konusundaki yönetmenlik taslağına tam destek verdi.

Yeşilay İkizdere Temsilcisi KÖSOĞLU, ‘ Sağlıklı nesiller için yeni düzenlemeyi bütün gücümüzle destekliyoruz. Toplum sağlığı için hükümetin yaptığı en güzel icraatlardan birisi sigara yasağıdır. Bunlar Yeşilay Cemiyetinin bir asırdan beri anlatmaya çalıştığı konulardır. Yaptığımız çalışmalar çok şükür semeresini verdi. Hususlar, alkol, uyuşturucu ve sigara zararlıları hakkındaki çalışmalarımız kısmen de olsa taslak haline getirildi. Sigaraya karşı olan hassasiyet alkole karşı da gösterilmeli’ dedi.

Yaptığı yazılı açıklama ile alkolün yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın ortak problemi olduğunu hatırlatan KÖSOĞLU, ‘‘Şiddet olaylarının yüzde 50’si alkol kaynaklı. Trafik kazalarının %80 i alkol kaynaklı. İnsana düşman olan alkol şişede durduğu gibi durmuyor. Alkol bir felaket, azı da çoğu da çok zararlı. Evleri yıkıyor, aileleri parçalıyor, toplumu hasta ediyor, felakete sürüklüyor’’ dedi.

Türkiye’de alkole başlama yaşının her geçen gün daha aşağıya düştüğüne dikkat çeken Yeşilay Temsilcisi, acilen önlem alınmasını istedi. ‘Alkole başlama yaşı maalesef 11’lere kadar düştü. Alkollü içki ve sigaraya harcanan para, eğitime harcananın iki misli, bunca paraya yazık değil mi? Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz. Aileler çocuklarına sahip çıkmalı.’

KÖSOĞLU açıklamasında ‘basın yayın organlarında son aylarda artan alkollü içecek reklamları tüketimi cazip hale getiriyor. İçki reklamları kesinlikle yasaklanmalıdır. Hele gazete ve basın yolu ile tanıtımı yapılmamalı. Televizyonlardaki dizilerde gençlerin alkol alması, baba oğlun karşılıklı içki içmesi, Türk toplumuna normal bir olaymış gibi gösteriliyor. Sigara içmek nasıl ki dizilerde yasaklandıysa, alkolün de aynı muameleyle tabi tutulması lazım.

Alkol, sigaradan daha mı az zararlı? Bu büyük bir çelişkidir. Bunun düzenlenmesi lazım. Ülkemizde 1920’li yıllarda kişi başına düşen alkol 1 litreyken bugün 20 litreye ulaştı. Anayasamızın 58. maddesi, ‘ Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için tedbirler alır’  denilmektedir. Bu hükümler uygulanmalıdır’ dedi.