Kilosu 15 Bin Dolar

Kilosu 15 Bin Dolar
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, çiçek açarak üreticiler tarafından toplanan safran bitkisinden bu yıl 12 kilo ürün elde edildi.

Dünyanın En Pahalı Bitkisi...

Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi yapılan ve çok sayıda kullanım alanıyla "mucize bitki" diye nitelendirilen safran, ilçede 29.5 dönüm alanda 34 çiftçi tarafından üretiliyor.

Dünyanın en pahalı bitkisi olan safrandan bu yıl 12 kilogram ürün elde edildi. Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safranın hasadı tamamlanırken, ürünün büyük kısmı Fransa'ya satıldı. Kilosu 15 bin doları bulan ve altınla eş tutulan safran bu yıl gramı 12- 20 lira civarında alıcı buldu.

Safranbolu İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, Osmanlı döneminde yaklaşık 900 bin kilogram olan safran üretimini günümüzde yeniden artırmaya başladıklarını söyledi. Safran bitkisinin bakımının çok zor olduğunu ve bu yıl 12 kilogram ürün elde edildiğini anlatan Ayvalık, şöyle konuştu: "Bitkiyi ilçemizde 34 çiftçi topluyor. 29.5 dönümden yılda 10 ila 12 kilogram safran elde ediyoruz. Bu yıl elde edilen 12 kilogram safranın büyük kısmı Fransa'ya satılacak. Kalan miktar iç piyasada değerlendirilecek. Pazar sıkıntısı olmayan safran üretiminde hedefimiz gelecek yıllarda 20 kilograma ulaşmak. Safranbolu Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü olarak önümüzdeki yıllarda mevcut safran üreticisi çiftçilerimizin dekar alanlarını genişleterek safran üretimini daha yukarılara çıkarmak istiyoruz."

Dünyanın en zor açan ve en pahalı bitkisi olan safranı Safranbolu ilçesinde 34 çiftçi 29.5 dekarlık alana dikti. Safranın özellikle ilaç ve gıda endüstrisinde çok geniş kullanım alanı bulunuyor. 100 yıl önce Safranbolu'da 40 köyde yetiştirilen safran bitkisinin zamanla yetiştirici sayısı düşerken, 2004 yılında sadece Safranbolu Davutobası köyünde 1 dönümlük alanda yetiştiriliyordu. 2004 yılından sonra bitkinin yok olmaması için kolları sıvayan Karabük Valiliği safran yetiştiriciliğini teşvik etmek için çeşitli projeler başlattı. İl ve ilçe tarım müdürlükleri köylerde gönüllü yetiştirici olmak isteyen üreticilere bedelsiz soğan vermeye başladı. Projenin hayata geçmesiyle birlikte 34 çiftçi tarafından 29.5 dekarlık bir alana safran soğanı dikildi. İlçe Tarım Müdürlüğü'nün katkılarıyla safran üretiminin gelecek yıllarda üretim alanlarının genişletilmesi planlanıyor.

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisinin değeri giderek artıyor. Özellikle son yıllarda kanser tedavilerinde de kullanılmaya başlanan mucize bitki, Türkiye'nin değişik illerinde de üretiliyor. Safranbolu'da yetişen safran, 15 Kasım'a kadar toplanabiliyor. Yarım kilogram safran, 80 bin çiçekten yani bir futbol sahası büyüklükteki araziden 20 gün gece gündüz çalışılarak elde ediliyor. Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkilerini topluyorlar. Safran bitkisi gıda, kimya, boya, kozmetik ve ilaç gibi çok sayıda sektörde hammadde olarak kullanılıyor.

TESCİLDE SON AŞAMAYA GELİNDİ

Safranbolu'ya adını veren safranın tescillenmesi için başlatılan çalışmalarda bekleme süresinin sonuna gelindi. Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı öncülüğünde Safranbolu Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nce başlatılan tescilde sona yaklaşıldı. 30 Temmuz'da Resmi Gazete de yayınlanan Safranbolu Safranı tescili 6 aylık bekleme süresinin 30 Ocak'ta sona ermesi ile resmen tescillenmiş olacak.

21.20101125175718..jpg