Kivi Çaya alternatif olamaz

Kivi Çaya alternatif olamaz
AK Parti Rize Milletvekili Dr. Lütfi Çırakoğlu, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç'i ziyaret etti. Ziyarette Rize Milletvekili Çırakoğlu kivinin çaya alternatif olamayacağını belirtti.

Beraberinde AK Parti Rize İl Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Paliç'i makamında ziyaret eden Çırakoğlu, ilde son yıllarda kivi üretiminde önemli artışlar gözlendiğini belirtti.

Kivinin çaya alternatif bir ürün olmadığını, fakat dünya genelinde sağlık açısından tüketilen çok önemli meyvelerden olan kivinin yan gelir olarak aile bütçesine az da olsa bir katkı sağladığını dile getiren Çırakoğlu, bu nedenle kivi üretimi ve tüketimini çok önemsediklerini söyledi.

Bölgede 1989 yılında ilk kez ÇAYKUR tarafından başlatılan kivi üretiminin 2002 yılından sonra binlerce aile tarafından üretilmeye başlandığını ifade eden Çırakoğlu, ''Mikro klima iklim nedeniyle bölgemizde en kaliteli kivi, Rize ve ilçelerinde üretilmektedir. Çay vazgeçilmez bir ürünümüzdür. Fakat topraklarımız yaşlanıp hastalanmaya başladı. O nedenle kiviyi önemsemek lazım. Kivi gelecekte istikbal vaat etmektedir'' dedi.

Çırakoğlu, Rize Ziraat Odası ile bazı iş adamlarının kivi ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydederek, ''Bölgemizde kiviyi muhafaza edecek soğuk hava depo sorunu yaşanmaktadır. Neler yapabileceğimiz konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşüyoruz. Bu konuda temas ve çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu.

Nevzat Paliç ise Rize'de, Allah'ın bahşettiği iklim nedeniyle kivinin sulama yapmadan dünya standartlarında yetiştirildiğini, böylece diğer illerden daha ucuza mal edildiğini söyledi.

Oda olarak kivinin öneminin farkında olduklarını, bu nedenle üreticilere her türlü yardımı yaptıklarını belirten Paliç, yıllarca her aile bu kıymetli meyveyi yetiştirsin diye on binlerce ücretsiz kivi fidanı dağıttıklarını kaydetti.

Bölgede en büyük sorunun depolama olduğunu dile getiren Paliç, şöyle dedi: ''Kivi, limon karakterinde bir meyve olduğu için çabuk bozulmaktadır. Kivi birliği olarak acil olarak birkaç depoya ihtiyacımız vardır. Bölgemizde Giresun'dan, Sarp'a kadar 15 Kasımda başlanan hasat işlemi çok sağlıklı gitmektedir. Alıcı ile satıcıyı bir araya getirerek güzel bir entegrasyon sağladık. Soğuk hava deposu taleplerinin bir an önce hayata geçirilmesi için hükümetimizin desteğine ihtiyacımız vardır.''