Kivi değer artırdı

Kivi değer artırdı
Pazar Kivi üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Ziya Demir, uyguladıkları politikayla kivinin kıymetini artırdıklarını söyledi.

Birlik toplantı salonunda kivi üreticileriyle bir değerlendirme toplantısı Demir, kivi konusunda gelinen noktadan memnun olduklarını belirtti.

Kivi Üreticileri Birliği'nin yaptığı anlaşmalarla ürünü kıymetlendirdiğini ifade eden Demir, şunları kaydetti: ''Birlik olarak düşündüklerimizi karşı gurup olan tüccara tümden kabul ettiremedik ama tüccarın politikasını da tümden kabul etmedik. Yeri geldi konuştuk, yeri geldi sustuk. Sabırlı olduk, sempatik davrandık empati kurduk ve üreticinin lehine olabilecek en iyi sonuca vardık. Aslında konuşmak veya susmak, yeri geldiğinde de soru sormak ticaretin gereklerindendir. Serbest ekonomi modelinde satıcı varsa alıcı var veya alıcı varsa satıcının ürünü değer kazanır. Biz birlik olarak tüccarı ürkütmedik ama üreticinin de mağdur olmaması için gerekli mücadeleyi verdik. Sonuçta tüccar fiyatta yukarı çıkmak mecburiyetinde kaldı. Anlaştığımız firma 70-90 gram arası ürün için 0,9 lira, 90 gram üstü için 1,5 lira olarak peşin fiyatını belirledi. Ürün vadeli olur ise 70-90 gram arası 1 lira ve 90 gram üstü 1.65 lira ile vade tarihi olarak 30 Ocak 2010 şeklinde açıklanmıştır. Ayrıca Tarım Kedi Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Migros Marketler gurubuyla bağlantı kurduk ve 60-80 gram arası ürün için 1.04 lira ile 80 gram ve fazlası ürün için de 1,4 lira fiyat belirlenmiştir.'' 

Üreticilerin sertifikalı ürün satmasının önemini de anlatan Demir, ''Esasında ürün sertifikalı olur ise üretici tüccar aramayacak, aksine tüccarlar bu ürünü alabilmek için yarışacaktır. Bu da ürünün kaliteli olmasını sağlayacak. Hedefimiz budur'' dedi.