Kivi Hasat Tarihi Belirlendi

Kivi Hasat Tarihi Belirlendi
Rize Ziraat Odası tarafından düzenlenen ‘Kivi Hasat Tarihinin Belirlenmesi’ toplantısında yapılan şeker ölçümleri neticesinde Rize ve çevresi için hasat tarihi 15 Kasım olarak belirlendi.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda kivi üreticileri ve satıcıları bir araya geldi. Toplantıya Rize Vali Yardımcısı Mehmet Türk ve Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye’de 60 bin ton civarında olan kivi üretiminin 200 bin ton’a çıkarılması gerektiğini söyledi. Paliç, “Hasadı yapılacak kivilerin mutlaka 6.5 şeker oranına ulaşması lazım. Bu rakamın altındaki kiviler düşük kaliteli kiviler olarak kabul edilmektedir. Bölgemizde çok kaliteli kivi üretilmektedir. Geçtiğimiz yıl ülkemizde 25-30 bin ton kivi üretilmesine rağmen 60 bin ton civarında tüketim olmuştur. Bugün dünyada en çok kivi üreten ülke İtalya’dır. İtalya’nın yıllık üretimi 500 bin ton dur. Biz yılda 200 bin ton üretmeliyiz. Üreticilerimiz üretecekleri kivilerin ellerinde kalacağı endişesine kapılmasın. Üretim arttıkça ithalat azalacak, tüketim artacak, kivimiz çok kaliteli olduğu için ihracatımızda artacaktır” dedi.

KİVİ ÇAYA ALTERNATİF DEĞİLDİR
Toplantıda konuşan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise 3-4 dönüm arazide yapılacak kivi üretiminin bir ailenin geçimini sağlayacağını belirterek, “Kivi kesinlikle çaya alternatif değildir. Bir yan üründür ve desteklenmesi gerekir. Kivi ile Çay aynı ortamda üretilebilmektedir. Bir aile 3-4 dönüm arazide kivi üretimi yaparak buradan elde edeceği gelir ile rahatlıkla geçinebilir. Ancak bu üretimi; ilmi, budama, toplama ve pazarlamayı en işi şekilde yaparak sağlar” diye konuştu. 

Ardından Çaykur’da görevli Ziraat Mühendisi Ayhan Haznedar nezaretinde Ziraat Mühendisleri tarafından çeşitli bölgelerden gelen kiviler üzerinde şeker ölçümü yapıldı. Yapılan ölçümlerde ortalama kivilerdeki şeker oranı 5 olarak tespit edildi. Haznedar yaptığı açıklamada, yapılan ölçümler neticesinde Rize ve çevresinde kivi hasadına 15 Kasım tarihinden itibaren başlanılması gerektiğini açıkladı. 

GOLD KİVİ ŞAŞIRTTI
Toplantıda Çayeli İlçesi’nden Reşit Kara isimli bir vatandaşın fidanını Endenozya’dan getirdiği Gold cinci kivi meyvesi dikkat çekti. Rize’de ilk kez üretimi gerçekleştirilen kivi türünde şeker oranının 21 ölçülmesi toplantıya katılanlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. 

Haznedar, bu oranın dünyada ölçülebilecek en üst seviye olduğunu belirterek bunun Gold cinsinin Rize için çok önemli bir fırsat olabileceğinin göstergesi olduğuna dikkat çekti. Haznedar, bu cins üzerinde biran önce çalışma başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.