Kivi İçin En Erken Hasat 10 Kasım'da Yapılacak

Kivi İçin En Erken Hasat 10 Kasım'da Yapılacak
Rize’de yapılan kivi şeker ölçümleri neticesinde, kivi hasadı için en erken tarih olarak 10 Kasım 2013 tarihi öngörüldü.

Rize Kivi Üreticileri Birliği tarafından kivi hasat tarihinin belirlenmesi için bugün Rize Ziraat Odası'nda kivi şeker ölçümü gerçekleştirildi. Yapılan ölçümlerden bölgeden getirilen kivilerin ortalama şeker oranı 5.5 olarak ölçüldü. Hasat için kivinin 6.5 şeker oranına ulaşması gerektiği, tüketilmesi için ise şeker oranının 15’e kadar yükselmesi gerektiği hatırlatıldı. Öte yandan üreticilerden hasat için erken davranmamaları, en erken 10 Kasım tarihini beklemeleri istendi.

kivi-icin-en-erken-hasat-10-kasimda-yapilacak-1.jpg

Konu ile ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı ve Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, “Kivinin şeker oranı dalındayken yüzde 6.5'i geçmeli, yoksa kivi kalitesiz oluyor. Üreticilerimizin kivi toplama mevsimini bilmesi gerekiyor. Amacımız kaliteli kivi yetiştirmek, üretimimizi artırıp ülkemizin ihtiyacını karşılamak. Kivi bölgede ilaç kullanılmadan, doğal olarak yetiştiriliyor" dedi.

nevzat-palic.20131101183643.jpgTrabzon'un doğusundan Sarp'a kadar olan bölgede kaliteli kivi üretiminin yapıldığını kaydeden Paliç, "Üretimde geçen yıl 15 bin ton kaliteli kivi üretimi gerçekleştirdik. Bunda hava şartları son derece etkili oldu. Bu yıl ise üretim azalırken kalite arttı. Bölge kalite ve üretim açısından son derece iyi bir yere sahip. Bölgemizde yeterli depolama alanı olmadığından üreticilerimiz endişeli. 50-60 bin ton kapasitelere çıkarabileceğimiz üretimi depolama ve satış sorunları nedeniyle artıramıyoruz. Kivi değerini bulursa bu üretim gerçekleşir. Eğer depolama alanları oluşturursak üreticimiz kivileri ucuz fiyattan elden çıkarma telaşına kapılmaz" şeklinde konuştu.

Paliç, üreticilerden kivi hasadı için acele etmemelerini isterken, "Bazı bölgelerde şeker ölçümlerine göre olgunlaştığı görülse de kivi tam olarak şeker oranını tamamlamamış. Şeker oranı 5-6 arasında değişiyor. Teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda en erken kivi hasat tarihi 10 Kasım olarak belirlendi. Üreticilerimiz ve alıcılar buna dikkat etsin. Üreticiler alıcılarla buluşmadan anlaşmadan kiviyi dalından toplamasın, acele etmesin. Kivi dalında fazladan 10-15 gün bırakılabilir. Üreticilerimiz buna göre hareket etsin. Hava şartları kiviyi dalında bırakmaya son derece uygun" diye konuştu.

kivi-icin-en-erken-hasat-10-kasimda-yapilacak-2.jpg