Kiviciler Kendi Soğuk Hava Deposunu Kurmalı

Kiviciler Kendi Soğuk Hava Deposunu Kurmalı
Rize'de kivide soğuk hava deposu sıkıntısı yaşanıyor. Oysaki vatandaşlarımız kendi soğuk hava deposunu bizden alacağı destek paketiyle rahatlıkla kendisi kurabilir... İşte İl Müdürü Çekiç'in açıklamaları:

Rize İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adem Çekiç, Rize basın Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasında üretilen tüm kivilerin satıldığını ifade ederek, Rize'de soğuk hava deposu sıkıntısı yaşandığını ancak vatandaşın kendi soğuk hava deposunu kurmasıyla bu sıkıntının aşılabileceğini kaydetti. Çekiç, şartları taşıması durumunda yapılacak karşılıksız destek paketiyle vatandaşların kendi soğuk hava deposunu kurabileceklerini açıkladı. Çekiç ayrıca Rize’nin Ortapazar Köyü’nün seracılık merkezi ilan edildiğine dikkat çekerek, Rize’de DOKA desteği ile şu ana kadar 200’e yakın sera kurulduğunu kaydetti.

Bu yıl Rize’de 8 bin ton kivi üretildiğini ve üretilen tüm kivilerin satıldığını ifade eden Çekiç,  “Üretilen kivilerin pazarlamasında problem yok. Ancak soğuk hava deposu sıkıntısı var. Yeterli soğuk hava depoları bulunmadığı için üretilen kiviler hak ettiği değerin altında satılıyor. Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında kivi üreticilerimize kendi soğuk hava depolarını oluşturmaları için destek sağlıyoruz. 50 bin TL değerindeki bir soğuk hava deposunda 5 ton kivi saklamak mümkün. 25 bin TL’si olan bir kivi üreticisi 25 bin TL’de bizden destek alarak kendi soğuk hava deposunu kurabilir” diye konuştu.

Son bir yıl içerisinde Rize’de 10 farklı operasyonda yaklaşık 200 ton kaçak çay ele geçirildiğini de kaydeden Çekiç “Bunu yapanların bir bölümü ferdi kişiler bir bölümü ise işletmeler. Biz son bir yıl içerisinde yaptığımız denetimlerde 1 milyon TL’ye yakın ceza kestik. Kaçak çayla mücadele savcılıklar, polis teşkilatı, jandarma teşkilatı ve kurumumuzca ortak yürütülüyor. Bu işi yapan kişi ve kuruluşlar sektörün tamamını lekeleyip zan altında bırakmaktadırlar” şeklinde konuştu.