Kivide Erken Hasat Uyarısı

Kivide Erken Hasat Uyarısı
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, zamanından önce yapılan kivi hasadının Rize’ye ihanet olduğunu belirterek erken hasadın engellenmesi çalışma başlattıkları belirtti.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Rize’de kivi hasadının 2 Kasım tarihinde yapılacak toplantı sonrasında belirleneceğini ifade ederek belirlenecek tarihten önce toplanan kivilerin piyasaya dağıtılmasını önlemek için çalışma başlattıklarını belirtti.

Paliç yaptığı açıklamada, “Rize’de kivi hasadı tarihini tespit etmek için çalışmalarımız sürüyor. Kivi yetiştirilen bölgelerden numuneler alarak çeker ölçümleri yapıyoruz. Şu ana kadar şeker oranı 4.5-5 civarlarındadır. Geçtiğimiz yıl yüzde 50 oran kalite ise bu yıl yüzde 80’e çıkmıştır. Yani 100 kilo ürün içerisindeki 80 gramın üstündeki kivi oranı yüzde 80 civarlarındadır. Bu sevindirici bir gelişmedir. Ancak kivi hasadının başlaması için şeker oranının 6.5’lere çıkması gerekiyor. Bu beklenmeden kivilerin hasat edilerek piyasaya sürülmesi Rize’ye ihanet olur. Biz Rize Valiliği ve kaymakamlıklarımız ile ortak çalışma yürüterek erken toplanan kivilerin piyasaya girmesini engelleyeceğiz. Bölgemizde kivi hasadının 15 Kasım tarihinden sonra başlayabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Paliç, Türkiye’de kivi üretiminin her geçen yıl artmasına rağmen halen iç tüketimin yüzde 60’ının yurt dışından ithal edildiğini ifade ederek “İlimizde bu yıl 3 bin ton civarında üretim bekliyoruz. Yurt genelinde toplam üretimin 15-20 bin ton civarında olması tahmin ediliyor. Tüketimimiz ise 40 bin ton civarındadır. Dünyanın en kaliteli kivisini üretmemize rağmen üretim azlığından dolayı tüketimimizin yüzde 60’lık bölümü ithal edilmektedir.

Üretimimizi 2-3 katına çıkartırsak ürettiğimiz kiviyi iç piyasada tüketeceğimiz gibi ihraç etmemizde mümkün olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’den kivi ithal etmek isteyen bir çok yabancı ülke maalesef kivi temin edememiştir” şeklinde konuştu.